Wat is belangrijk om goed te herstellen van je scheiding?
Hoe krijg je weer grip op je leven? Waar heb je het meest behoefte aan als je pas gescheiden bent? Hoe voorkom je dat je blijft hangen in frustratie. Met de juiste aanpak wordt je weer gelukkig.
Het grootste gemis na een scheiding
Tijdens een klein onderzoek dat ik onder (pas) gescheiden personen hield, vroeg ik: “Wat mis je nu het meest, nu de scheiding officieel is afgerond?” Wat opviel is dat het grootste gedeelte aangaf begrip voor hun situatie te missen (36,8%). Gevolgd door verbinding met bijvoorbeeld lotgenoten (26,8%). Daarnaast een luisterend oor en sociale contacten (allebei 15.8%). En tot slot een klein gedeelte steun van vrienden (5,26%).
Begrip
Zou het kunnen dat zodra de scheiding officieel een feit is, de omgeving denkt: “Zo nu is het klaar, verder met je leven”? Is het zo dat maar weinig mensen werkelijk begrip tonen door simpelweg te vragen: “Lukt het je om de draad op te pakken?” of “Waar heb je nu (op dit moment) behoefte aan?”
Kijkend naar het percentage uit mijn onderzoek blijkt dat er vooral behoefte is aan begrip. Een scheiding kan er behoorlijk inhakken, zeker bij iemand die de scheiding niet zag aankomen.
Vaak beseft de omgeving niet hoe lastig het kan zijn om na een scheiding je leven weer vorm te geven. Niet iedereen voelt aan dat je nog worstelt emoties of met vragen waar je geen antwoord op hebt.
Het krijgen van begrip zou zeker bijdragen. Toch heeft het geen zin om hier teveel bij stil te staan, simpelweg omdat je er geen invloed op hebt. Waar je wel invloed op hebt is jouw herstel.
Coaching of therapie
Naast behoefte aan begrip kwam uit het onderzoek tevens naar voren dat er behoefte is aan rust, duidelijkheid, zelfvertrouwen, kunnen loslaten, goede communicatie met de ex partner, contact met lotgenoten, een doel voor ogen hebben, steun van de omgeving en professionele hulp om het leven weer op de rit krijgen.
Verrassend was dat ruim 73% aangaf een vorm van psychische hulp te hebben gehad tijdens de scheiding. Op de vraag of er momenteel behoefte is aan ondersteuning in de vorm van coaching of therapie gaf 37% aan daar behoefte aan te hebben en 32% misschien die behoefte te hebben.
Dit geeft aardig de impact van een scheiding weer. Wat kun je nu zelf doen om goed te herstellen van een scheiding? Hieronder vind je 3 tips.
1. Tijd en aandacht voor jezelf
Eén van de belangrijkste dingen voor een goed herstel, is dat je tijd maakt voor jezelf. Misschien klinkt dit voor jou niet direct als prioriteit. Toch is dit essentieel voor je herstel. Niet alleen om tot rust te komen, maar ook om persoonlijk te kunnen groeien.
Dit is hét moment om je worstelingen te onderzoeken, zodat je antwoord krijgt op de vragen waar je nog mee zit. Tegelijkertijd kun je reflecteren en je verlangen onderzoeken. Wie ben je in de essentie? Wat wil je in dit leven?
Ga op zoek naar wat jou blij maakt. Welke waarden je hecht aan het leven. Waar je goed in bent? Welk doel je voor ogen hebt? Zingeving is wat bijdraagt aan ons geluksgevoel.
Hoe maak je tijd voor jezelf?
Sta je er alleen voor met kinderen, dan heb je je handen vol en kan het lastig zijn om alle ballen in de lucht te houden. Een voordeel van gescheiden zijn is dat de kinderen ook tijd doorbrengen met je ex partner. Dit is voor jou het ideale moment om tijd aan jezelf te besteden.
Probeer eens iets nieuws. Trek er eens een paar dagen alleen op uit voor een retreat, een yogaweekend aan zee, of iets dergelijks. Ideaal om even tot jezelf te komen. Creëer ruimte voor jezelf in je agenda, simpelweg door het te blokken en je er aan vast te houden.
2. Persoonlijke ontwikkeling
“Just when the caterpillar thought her life was over, she began to fly”. Eén van mijn favoriete uitspraken. Wanneer je het (even) niet meer ziet zitten, is het moeilijk voor te stellen dat je weer volop geniet van het leven. Simpelweg omdat de pijn in de weg staat. Wanneer je moed en doorzettingsvermogen vindt om je schaduwkant onder ogen te zien en durft te vertrouwen op de toekomst, dan krijgt ook jouw leven weer kleur.
Er zijn verschillende manieren om jezelf beter te leren kennen. Je kunt kiezen voor professionele begeleiding in de vorm van coaching, maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan. Iets wat mij na mijn scheiding enorm geholpen heeft is het schrijven in een dagboek. Belangrijk hierbij is dat je jezelf kritische en onderzoekende vragen stelt*. Tevens kan het lezen van zelfhulpboeken waardevolle informatie opleveren. Daarnaast kan een assessment.** je inzicht geven in wie je in de essentie ben en wat jou drijft en wat je moeiteloos doet.
3. Zoek verbinding
Uit mijn onderzoek kwam tevens naar voren dat er behoefte is aan verbinding met lotgenoten. Je verhaal kunnen delen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt helpt bij het verwerken. Kijk eens om je heen of je anderen kent die pas gescheiden zijn.
Turn your hurt into healing, your wounds into wisdom and your pain into power
Herstel heeft tijd nodig
Tot slot besef dat herstel tijd nodig heeft. Aanvaard dat je door een moeilijke periode heen gaat.
Investeer in jezelf. Gun jezelf de tijd om te herstellen en persoonlijk te groeien. En vertrouw erop dat ook voor jou de zon weer gaat schijnen 😉
Wil je graag een keer sparren? Maak vrijblijvend een afspraak voor een verhelderend gesprek. Hierin nemen we jouw situatie onder de loep en bespreken we samen welke stappen voor jou nuttig zijn.
* Soms is het lastig jezelf de juiste vragen te stellen en kun je wel wat hulp gebruiken. Dan is e-mailcoaching een waardevolle oplossing.