Hoe word ik (weer) gelukkig? Iets wat je jezelf kunt afvragen als je in een diep dal terecht bent gekomen. Of je nu pech hebt in de liefde, in je carrière of je leven niet is geworden wat je gehoopt had, je hebt twee keuzes. Of je blijft je eeuwig afvragen waarom het leven je geen geluk brengt, of je kiest ervoor om gelukkiger te worden.

Je kent ze vast wel, mensen bij wie alles voor de wind lijkt te gaan. Ze zijn succesvol, ze zien er fantastisch uit en het leven lacht hen toe. Wat doen zij anders?

Grote kans dat ze anders met tegenslag omgaan. Niemand is altijd gelukkig. Iedereen krijgt in zijn leven met tegenslag te maken. De één wat meer dan de ander, dat is waar. Maar, hoe je omgaat met tegenslag kan wel het verschil maken.

Sommige mensen weten op het juiste moment hun kansen te pakken, waardoor het lijkt alsof ze altijd mazzel hebben. Natuurlijk moet je soms een beetje geluk hebben, dat helpt zeker. Toch heb je geluk voor een groot gedeelte zelf in de hand. Wat kun je beter niet doen en wat wel?

1. Stop met zoeken naar geluk

Geluk najagen zal je niet gelukkig maken. Als je op zoek gaat naar de prins op het witte paard in de hoop dat die je gelukkig gaat maken, kun je lang wachten. Die prins, hoe geweldig ook, gaat jou niet gelukkig maken. Ook die fantastische baan, die dure auto en dat schitterende huis gaan je niet gelukkig maken zolang je niet in verbinding staat met jezelf. Alleen jij kunt jezelf gelukkiger maken.

2. Voorkom de slachtofferrol

Wat je ook meegemaakt hebt, hoe diep je ook zit, het heeft geen zin om je af te vragen “Waarom overkomt mij dit?” Je kunt je beter afvragen hoe je uit de situatie komt waarin je terecht bent gekomen. Een mooie manier hiervoor is zelfonderzoek.

3. Vergroot je veerkracht

Iedere moeilijke situatie is een kans om te groeien. Door inzicht te krijgen in hoe je in een bepaalde situatie terecht bent gekomen, kun je ontdekken wat je anders had kunnen doen. Zo kun je voorkomen dat je in de toekomst weer in eenzelfde situatie terecht komt.  Op die manier leer je beter met soortgelijke situaties omgaan. Onderzoek je mogelijkheden. Voorkom beperkende gedachten. Kijk naar wat wel kan en niet naar wat niet kan. Durf te vertrouwen op een goede afloop.

4. Heb compassie met jezelf

Vaak is het makkelijker om voor anderen te zorgen dan voor jezelf. Als je jezelf te vaak wegcijfert doe je jezelf te kort. Zeker als je door een moeilijke periode gaat is het van belang dat je goed voor jezelf zorgt. Zelfzorg betekent dat je zowel op lichamelijk, psychisch als emotioneel vlak goed voor jezelf zorgt. Eet gezond, beweeg voldoende (het liefst in de buitenlucht) en zorg voor voldoende ontspanning. Geef jezelf de ruimte om te herstellen. En trakteer jezelf eens op iets leuks.

5. Leer jezelf beter kennen

Vergroot je zelfvertrouwen door zelfonderzoek. Maak verbinding met jezelf. Maak contact met je verdriet, boosheid, angst of andere gevoelens. Onderzoek je gevoelens, zodat je ze beter kunt begrijpen. Onderzoek ook je verlangens. Wie ben je? Waar ben je goed in? Wat maakt jou bijzonder?

6. Ontdek hoe je van betekenis wilt zijn

Van betekenis kunnen zijn, maakt gelukkig, blijkt uit onderzoek Zonder een doel in je leven is het alsof je ronddobbert op zee, stuurloos, angstig voor wat komen gaat. Met een doel voor ogen neem je de regie over je leven. Daarom is het van belang dat je uitvindt hoe jij van betekenis kan en wilt zijn. Waar word je blij van. Wat zijn jouw drijfveren en talenten?

 

Kies je voor geluk of lijden?

Je hebt altijd een keuze. Neem je zelf de regie over jouw leven? Of laat je jouw geluk van anderen afhangen?

Soms kan het lastig zijn om uit te vinden hoe je los kunt komen uit een bepaalde situatie. Dan is het fijn als een anders jou de juiste vragen stelt die je verder helpen. Wil je een keer sparren plan hier vrijblijvend een gratis advies gesprek.

online coaching

Gratis HSP-test

 

Ontdek in een paar minuten of je HSP bent!

Vul je gegevens in en ontvang de test direct in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag