Hoogsensitiviteit volwassenen

Krachtig jezelf zijn!

=

Ontdek wat hoogsensitiviteit inhoudt

=

Leer je hoogsensitiviteit te omarmen

=

Ontdek hoe je als HSP krachtig jezelf bent

coaching bij hoogsensitiviteit

Ben jij een HSP?

Als hoogsensitief persoon (HSP) verwerk je de informatie die binnenkomt via jouw zintuigen op een andere, diepere manier dan niet HSP’s. Dit houdt in dat jij subtiele signalen en prikkels in jouw omgeving oppikt waar een ander niets oppikt. Jij als hoogsensitief persoon voelt bijvoorbeeld eerder aan wat er aan de hand is of neemt gevaar eerder waar. Herken jij je in onderstaande punten? Dan is de kans groot dat je een hoogsensitief persoon bent.

N

Werken in een kantoortuin/rumoerige omgeving is niets voor jou

N

Je bent gevoelig voor stress en negativiteit

N

Grote groepen mijd je liever

N

Je hebt een sterk rechtvaardigheidsgevoel

N

Je hebt een sterk inlevingsvermogen

N

Je merkt dat je meer waarneemt dan anderen

hoogsensitiviteit

Twijfel je of jij hoogsensitief bent?

 

Doe de HSP-test

 

De test geeft meteen uitsluitsel of je wel of geen HSP bent.Schrijf hier in en ontvang de HSP-test gratis in je mailbox. 

coaching bij hoogsensitiviteit

Wat is hoogsensitiviteit?

Hoogsensitiviteit gaat dus over de manier waarop je prikkels binnenkomen en verwerkt worden. In het Engels wordt hoogsensitiviteit ook wel aangeduid als ‘Sensory Processing Sensitivity’. Hoogsensitiviteit is een eigenschap die in hoge mate aanwezig is bij een HSP. HSP is de afkorting voor Highly Sensitive Person, in het Nederlands vertaald naar hoogsensitief persoon/personen.

Hoogsensitiviteit als kracht

Door het oppikken van al die prikkels heb je als HSP meer tijd nodig om deze te verwerken. Hierdoor kun je wat geremd of afstandelijk overkomen in gezelschap dat nieuw voor je is. Doordat je tevens gevoelig bent voor sfeer, geluid en blikken van mensen kan een grote ruimte met veel mensen overweldigend voor je zijn.

Omdat je als HSP makkelijk overprikkeld raakt heb je meer tijd en rust nodig om te herstellen. Daarom is het van belang dat je leert hoe je goed met je hoogsensitiviteit omgaat. Wanneer je als HSP bewust bent van wat de eigenschap hoogsensitiviteit inhoudt, kun je er zelfs je voordeel mee doen.

Als HSP heb jij een groot inlevingsvermogen waardoor jij situaties haarfijn aanvoelt. Hierdoor kun jij goed afstemmen op anderen en goed inspelen op wat er nodig is in bepaalde situaties. Je bent alert en hebt oog voor detail. Wat anderen vaak over het hoofd zien, ontgaat jou als HSP niet. Ook ben jij als hoogsensitief persoon over het algemeen goed in het leggen van verbanden. Je hebt een helicopterview en denkt ‘out of the box’, waardoor je vaak met creatieve oplossingen komt.

Kortom, hoogsensitiviteit brengt nogal wat positieve eigenschappen met zich mee die jij juist als jouw kracht in kunt zetten.

Onderzoek naar hoogsensitiviteit

Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit. De pionier in het onderzoek naar hoogsensitiviteit is de Amerikaanse psycholoog Elaine N. Aron. Zij heeft de term HSP, Highly Sensitive Person geïntroduceerd. Sinds 1992 doet zij al onderzoek naar hoogsensitiviteit. Haar boek The Highly Sensitive Person (1996) is een bestseller. Hoogsensitiviteit bestond al langer, maar zij heeft het met haar boeken onder de aandacht van het grote publiek gebracht. Volgens haar onderzoeken is 15 -20 procent van de bevolking hoogsensitief, wat neerkomt op iets minder dan één op de vijf personen. Ook geeft zij aan dat hoogsensitiviteit niet alleen onder mensen voorkomt, maar ook in de dierenwereld. Denk bijvoorbeeld aan een kudde dieren waarbij er één dier als eerste gevaar opmerkt en vervolgens de anderen waarschuwt. Hoogsensitiviteit is dus niet iets nieuws, het heeft altijd al bestaan. Hoogsensitiviteit is geen psychische aandoening, maar een eigenschap waarmee je geboren wordt.

 

omgaan met hoogsensitiviteit

Grip krijgen op je hoogsensitiviteit

Voordat je je hoogsensitiviteit als kracht kunt ervaren, is het van belang dat je eerst leert hoe je er goed mee omgaat. Dat houdt in dat je begrijpt hoe jij als persoon in elkaar steekt, wat jij nodig hebt om optimaal te functioneren en er ook naar kunt handelen.

Het moment dat je erachter komt dat je hoogsensitief bent vallen er veel puzzelstukjes op zijn plaats, maar tegelijkertijd kun je hoogsensitiviteit ook als een last ervaren omdat je niet geleerd hebt hoe ermee om te gaan.

Vind je het lastig overeind te blijven in een wereld die je overweldigt? Dan is HSP-coaching dé oplossing voor jou.

Wat mijn klanten zeggen

Wat heb ik veel over mezelf geleerd!

Ik wilde mijn kracht in sensitief zijn ontdekken en kunnen toepassen.

We zijn begonnen met inzicht krijgen in mijn basisbehoeften (voeding, beweging, rust, enz.) en daarin een balans vinden. Daarna zijn we gaan kijken naar wat er speelde en waardoor ik me niet krachtig voelde.

Door opdrachten aan de hand van actuele situaties in mijn leven heb ik inzichtelijk gekregen wat ik nodig heb én wat er al is.

Ik heb enorm veel informatie gekregen om in mijn kracht te gaan staan, letterlijk! Ik kan nu ‘krachtig vooruit’ met alles wat ik heb geleerd. Ik heb dankzij Petra een spreekwoordelijke gereedschapskist die gevuld is met allerlei afgestemde tools die ik er dagelijks bij kan pakken.

Wat ik enorm heb gewaardeerd in het traject zijn de verhelderende vragen van Petra, haar sensitiviteit, betrokkenheid, hsp-kennis, creativiteit, inlevingsvermogen, integriteit, luisterende houding, resultaatgerichtheid en directheid.

Birgit van Melis

Krachtig vooruit met je hoogsensitiviteit

Online coaching-trajecten

Om jou krachtig vooruit te helpen met je hoogsensitiviteit heb ik twee online coaching-trajecten ontwikkeld, waarmee je direct aan de slag kunt. Mijn coaching is erop gericht dat jij als HSP goed uit de verf komt. Eerst leer je je hoogsensitiviteit aanvaarden en er mee om te gaan. Je maakt verbinding met jezelf en gaat kijken vanuit jezelf in plaats van naar jezelf. Daarbij leer je krachtig jezelf te zijn als HSP. Doordat je beter weet wie je bent, wat je wilt en wat je kunt, ga je jezelf zijn.

Online coaching-traject

Omarm je hoogsensitiviteit

Ontdek in 4 coachsessies wat belangrijke basisbehoeften zijn voor jou als HSP en hoe je dat integreert in jouw leven. Leer je hoogsensitiviteit te omarmen.

Online coaching-traject

Krachtig jezelf zijn als HSP

Leer in 4 coachsessies wie jij bent, wat je wilt en wat je kunt. Krijg jouw diepste verlangen helder. Ontdek je talenten en drijfveren en leer hoe me meer impact maakt.

Stel hier je vraag