Hoogsensitiviteitsanalyse (HSA)

Wat houdt hoogsensitiviteit voor jou in?

Ontdek op welke manier je sensitiviteit zich bij jou uit in het dagelijks leven en wat dat voor jou betekent, zodat je er beter mee om leert gaan.

Hoogsensitiviteits analyse (HSA)

Een analyse gaat verder dan een test

Je hebt de HSP-test gedaan waaruit gebleken is dat je hoogstwaarschijnlijk hoogsensitief bent. De stellingen die je beantwoordt hebt met ja of nee geeft voornamelijk je prikkelgevoeligheid weer. Maar hoogsensitiviteit is meer dan alleen  prikkelgevoeligheid.

Eén van de belangrijkste elementen van hoogsensitiviteit is de diepgaande verwerking van alle stimuli (prikkels), en dit wordt niet gemeten met de standaard HSP-test. Maar gelukkig is er nu de hoogsensitiviteitsanalyse (HSA). De HSA is een kwalitatief instrument, ontworpen door Esther Bergsma, Sociaal Wetenschappelijk onderzoeker en expert op het gebied van hoogsensitivitieit. De HSA meet alle kernelementen van hoogsensitiviteit, waardoor je een helder beeld krijgt van wat hoogsensitiviteit voor jou inhoudt.

 

Een persoonlijke hoogsensitiviteitsanalyse

omdat geen één HSP hetzelfde is

We worden allemaal geboren met een aantal karaktereigenschappen en gedurende ons leven worden we gevormd door onze omgeving (opvoeding en ervaringen). Dat maakt ons tot de persoon die we zijn.

Wanneer je net ontdekt hebt dat je hoogsensitief bent, kan dat soms voelen als een opluchting. Vooral als je lang gedacht hebt dat anders bent dan anderen en het gevoel had nergens bij te horen. Het kan zijn dat je nu wel een gevoel hebt ergens bij te horen, hoewel je jezelf liever niet in een hokje stopt. Gelukkig hoeft dat niet, want iedereen is uniek en dat geldt ook voor HSP’s. 

 

Verwarring over wat hoogsensitiviteit is

Naast prikkelgevoelig wordt vaak gedacht dat HSP’s introvert zijn, maar er zij ook extraverte HSP’s. Ook wordt er gedacht dat HSP’s hoog scoren op Neuroticisme/Emotionaliteit, maar uit onderzoek is gebleken dat voornamelijk HSP’s met een slechte opvoeding hier hoog op scoren.

 

Wat is hoogsensitiviteit dan wel?

Hoogsensitiviteit is een aangeboren temperament waarbij je een sterk ontwikkelde gevoeligheid hebt voor interne en externe stimuli, die je diepgaand verwerkt en waardoor je een intense impact ervaart.

 

Het nut van een hoogsensitiviteitsanalyse

Als HSP heb je gevoeligere zintuigen dan niet HSP. Daardoor raak je makkelijker overprikkeld. Maar niet ieder zintuig is even gevoelig. De één ondervindt bijvoorbeeld hinder van geluid terwijl de ander juist meer hinder ondervindt van sterke geuren.  Of je hebt juist profijt van een sterk ontwikkeld zintuig. Bijvoorbeeld dat je subtiele emotionele signalen waarneemt, waardoor je sneller door hebt dat er iets speelt.

Tijdens de HSA krijg je helder in beeld hoe dat bij jou zit. Naast het opmerken van prikkels onderzoeken we ook hoe de diepgaande verwerking plaatsvindt en welke impact dat bij jou heeft. Hierdoor wordt het helder waar jij het meeste last ervaart en wat je nodig hebt om die last te beperken.

Daarnaast onderzoeken we nog een aantal eigenschappen, zodat je weet of je introvert/extravert bent; een sterke wil hebt of meer meegaand bent en of je eerder routinematig bent of  juist een High Sensation Seeker (HSS).

Het nut hiervan is dat je veel beter kunt inspelen op je behoeften in het dagelijks leven. Wat bijvoorbeeld handig is als je op je werk merkt dat je in je functioneren tegen wat zaken aanloopt.  

Meer inzicht in je hoogsensitiviteit met een diepte-interview

Wil je beter zicht op hoe jouw hoogsensitiviteit zich bij jou manifesteert? Dan is een diepte-interview waarbij we gebruik maken van de HSA de eerste stap naar het beter leren omgaan met je hoogsensitiviteit. Door je meer bewust te zijn van je sensitiviteit, kun je ontdekken hoe je er beter mee omgaat en leer je het zelfs te omarmen.

Tijdens een onlinesessie van 90 min. analyseren we jouw sensitiviteit. Na afloop ontvang je een rapportage, zodat je alles wat we besproken hebben nog eens rustig na kunt lezen. 

Diepte interview

Hoogsensitiviteitsanalyse

Online sessie van 90 min.

Je investering: 185 euro

 

Wil jij inzicht in hoe hoogsensitiviteit zich bij jou uit en wat dat voor jou betekent?  Bewustwording is de eerste stap om beter met je hoogsensitiviteit te leren omgaan. Plan dan een diepte-interview met mijn in.

Je wordt doorgestuurd naar het contactformulier. Vul je gegevens in en kies bij onderwerp Hoogsensitiviteitsanalyse (HSA). Zodra ik je bericht ontvangen heb neem ik contact met je op om een afspraak in te plannen.

Hoogsensitiviteits analyse (HSA)
Stel hier je vraag