HSP-test

hoogsensitief

Wil je weten of je hoogsensitief bent?

Doe de test voor meer helderheid!

Je hebt gehoord of gelezen over hoogsensitiviteit en nu twijfel je of je zelf hoogsensitief bent.

De HSP test geeft je helderheid. De uitslag geeft aan of je hoogstwaarschijnlijk hoogsensitief bent of niet.

7

Wat je moet je weten over hoogsensitiviteit

In het Engels wordt hoogsensitiviteit omschreven als ‘sensory processing sensitivity’. Dit betekent dat je gevoelig bent voor de manier waarop prikkels binnenkomen en verwerkt worden. Het is een eigenschap die in hoge mate aanwezig is bij HSP (Hoog sensitief persoon/personen).

HSP hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor zintuigelijke prikkels. De innerlijke verwerking van deze prikkels kost meer tijd en energie dan bij andere mensen. HSP hebben vaak meer moeite met grote mensenmassa’s, grote drukte, veel lawaai, felle lichten e.d. Ook kunnen HSP gevoelig zijn voor sterke geuren, bepaald voedsel of medicijnen. Daarnaast zijn HSP gevoeliger voor negativiteit en stress.

Doordat je als HSP makkelijk overprikkeld raakt heb je meer tijd en rust nodig om te herstellen. Daarom is het van belang dat je je bewust wordt van je hoogsensitiviteit, zodat je ermee leert omgaan. Maar ook om de positieve aspecten ervan te omarmen.

Hoogsensitiviteit is géén psychische stoornis. Het is een eigenschap waar je mee geboren wordt.

Hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid zijn termen die in Nederland dezelfde betekenis hebben. In België is dit anders. In het Vlaams wordt hooggevoeligheid gebruikt voor wat wij in Nederland ‘overgevoelig’ of ‘over-emotioneel’ noemen. Hooggevoeligheid betekent in België dat je overprikkeld bent, terwijl hoogsensitiviteit gaat over de manier waarop prikkels binnenkomen en verwerkt worden. Als je hoogsensitief bent, wil dat niet zeggen dat je overprikkelt bent, slechts dat je gevoeliger bent voor overprikkeling.

Je ontvangt naast de HSP-test regelmatig tips en weetjes over hoogsensitiviteit. Vanzelfsprekend ga ik zorgvuldig om met je gegevens en kun je je elk moment weer uitschrijven.

Stel hier je vraag