HSP-test

Wel of niet hoogsensitief?

=

Je hebt gehoord of gelezen over hoogsensitiviteit en nu vermoed je dat jij het bent.

=

De HSP-test geeft je binnen een paar minuten helderheid of je hoogstwaarschijnlijk hoogsensitief bent of juist niet.

hoogsensitief

Wat je wil weten over hoogsensitiviteit

Hoogsensitieve personen (HSP) hebben een zenuwstelsel dat gevoeliger is voor zintuigelijke prikkels. In het Engels wordt dit proces ook wel  omschreven als ‘sensory processing sensitivity’. De innerlijke verwerking van deze prikkels kost meer tijd en energie dan bij niet hoogsensitieve personen.

HSP hebben vaak meer moeite met grote mensenmassa’s, grote drukte, veel lawaai, felle lichten e.d. Ook kunnen HSP gevoelig zijn voor sterke geuren, bepaald voedsel of medicijnen. Daarnaast zijn HSP gevoeliger voor negativiteit en stress.

Doordat je als hoogsensitief persoon gevoeliger bent voor overprikkeling,  heb je meer tijd en rust nodig om te herstellen. Daarom is het van belang dat je je bewust wordt van je sensitiviteit, zodat je ermee leert omgaan. Maar ook om de positieve aspecten ervan te omarmen.

 

Wat is hoogsensitiviteit niet?

Hoogsensitiviteit is niet zweverig of een nieuw fenomeen. Ook is het géén psychische stoornis. Hoogsensitiviteit is een temperament waarmee je geboren wordt. Ongeveer 5 procent van de wereldbevolking is hoogsensitief.

 

Is er een verschil tussen hoogsensitiviteit en hooggevoeligheid?

Nee, er is geen verschil. Beide termen hebben in Nederland dezelfde betekenis. In België is dit anders. In het Vlaams wordt hooggevoeligheid gebruikt voor wat wij in Nederland ‘overgevoelig’ of ‘over-emotioneel’ noemen. Hooggevoeligheid betekent in België dat je overprikkeld bent, terwijl hoogsensitiviteit gaat over de manier waarop prikkels binnenkomen en verwerkt worden. Als je hoogsensitief bent, wil dat niet zeggen dat je overprikkelt bent, slechts dat je gevoeliger bent voor overprikkeling.

7

Je ontvangt naast de HSP-test regelmatig tips en weetjes over hoogsensitiviteit. Vanzelfsprekend ga ik zorgvuldig om met je gegevens en kun je je elk moment weer uitschrijven.

Stel hier je vraag