Ben je ooit in een relatie geweest waarbij je het gevoel had dat je constant op eierschalen liep? Dat je zelfvertrouwen geleidelijk aan afnam en je jezelf begon af te vragen wat er aan de hand was?

Misschien ben je wel eens de term “narcist” tegengekomen, en zoals velen heb je misschien zelfs gezegd: “Mijn ex is een narcist!” Maar wat als ik je vertel dat het labelen van iemand als narcist niet zo eenvoudig is als het lijkt? In deze blog leg ik je uit hoe je narcistische trekken kunt herkennen, wat je kunt doen als je met een dergelijke persoon te maken hebt en hoe je na een moeilijke relatie weer krachtig in het leven kunt staan.

 

Hoe herken je narcistische trekken?

Je hebt vast wel eens gehoord dat iedereen wel een vleugje narcisme in zich heeft, toch? Het verschil zit hem in de mate en wanneer dit narcisme naar buiten komt. Vooral tijdens emotioneel beladen situaties, zoals bij een scheiding, kunnen zelfs de meest zachtaardige mensen trekjes vertonen die je misschien als “narcistisch” zou kunnen bestempelen. Maar wees voorzichtig! Het is essentieel om de lijn tussen normale emotionele reacties en destructief narcisme te begrijpen.

 

Hoe gedragen narcisten zich?

Narcisten kunnen charismatisch zijn, maar hun emotionele intelligentie is vaak onderontwikkeld. Ze focussen voornamelijk op hun eigen gevoelens en missen het vermogen om zich in anderen in te leven. Kenmerkend is hun verlangen naar bewondering en controle, wat soms kan leiden tot manipulatie en zelfs leugens.

 

Narcistische persoonlijkheidsstoornis: Een diepere blik

Voordat je in paniek raakt en denkt dat je iemand met narcistische persoonlijkheidsstoornis (NPS) kent, hou je vast! Deze diagnose wordt niet lichtvaardig gesteld en vereist medewerking van de betrokken persoon. Dus, je narcistische ex zal niet snel in een therapeutische stoel plaatsnemen. Maar er is wel een patroon van gedragingen dat je kan helpen narcisme te identificeren, zelfs zonder officiële diagnose?

 

Omgaan met een narcist

Heb je je ooit afgevraagd hoe een narcist zich gedraagt in een relatie? In het begin lijkt alles perfect – charme, interesse, complimenten. Maar met de tijd verandert dit. Ze isoleren je van vrienden en familie, creëren een luchtspiegeling van perfectie voor de buitenwereld en manipuleren op een zorgvuldig gecamoufleerde manier. Als je ooit hebt geprobeerd een narcist te confronteren, weet je waarschijnlijk dat het voelt als een eindeloze cirkel van verwrongen waarheid.

 

Tips voor zelfbehoud

Wat kan je doen als je in zo’n situatie zit? Geef de narcist geen munitie! Hun vermogen om de waarheid te verdraaien is verbazingwekkend. Confronteren is vaak niet effectief. Wat je wel kunt doen is weer opstaan en schitteren, sterker dan ooit tevoren. De kans is groot dat je jezelf in je relatie bent kwijtgeraakt. Het gedrag van een narcist heeft een negatieve invloed op je zelfbeeld en eigenwaarde. Daarom is het essentieel om je eigenwaarde te vergroten, zodat je krachtiger in het leven komt te staan en voluit gaat leven.

 

Herwin je kracht

Heb je het gevoel dat je jezelf verloren bent in een relatie en wil je je weer krachtig voelen zodat je voluit gaat leven? Ik help je graag krachtig vooruit. Plan hier een gratis adviesgesprek met mij. Samen bespreken we welke stappen je kunt nemen om jouw leven weer kleur te geven.

 

 

Meer tips? In deze blog vind je tips voor een goed herstel na je scheiding.

 

Blijf op de hoogte van meer tips en weetjes door mij op Facebook en/of Instagram te volgen.

Gratis HSP-test

 

Ontdek in een paar minuten of je HSP bent!

Vul je gegevens in en ontvang de test direct in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag