Afgunst we krijgen er allemaal weleens mee te maken, maar hoe ga je er mee om? En wat is eigenlijk het verschil tussen afgunst en jaloezie?

 

Jaloezie of afgunst?

Wanneer iemand over een ander roddelt zeggen we vaak ‘die is gewoon jaloers’. Maar is dat jaloers zijn of is het afgunst? Afgunst is niet hetzelfde als jaloezie. Deze twee woorden worden nog weleens verward. Jaloezie is een emotie die opkomt wanneer je bang bent om iets te verliezen, bijvoorbeeld je partner of je baan. Afgunst is een emotie die ontstaat wanneer je beseft dat een ander iets bezit wat door de omgeving gewaardeerd wordt, maar wat jij niet bezit. Dat wringt, jij wil dat ook. Bijvoorbeeld wanneer een collega succes heeft en jij niet.

 

Benijden

Je kunt natuurlijk ook blij zijn voor je collega die succes heeft. In dat geval benijd je deze collega. Benijden is een emotie die dicht tegen afgunst aanligt. Het verschil is dat benijden een positieve kant heeft, je gunt jouw collega zijn succes. Het positieve aan benijden is dat het je ook kan motiveren. Bijvoorbeeld wanneer je een vriend benijdt die een mooie reis heeft gemaakt. Door zijn enthousiasme over de gemaakte reis en de prachtige foto’s die hij je laat zien, kan het je juist motiveren om ook zo’n reis te gaan maken.

 

Afgunst

Afgunst is een negatieve emotie, het maakt je niet blij. Je ervaart boosheid en misschien zelfs verdriet. Je wilt ook succesvol zijn of een mooie reis maken en kan het niet hebben dat de ander dat wel heeft. In dat geval ben je afgunstig, waardoor je je rot voelt. Afgunst helpt je niet, het is een gevoel wat jou in de weg zit. Doordat je er niet mee om weet te gaan kan het zijn dat je gaat roddelen over de persoon waarop jouw afgunst is gericht. Dit doe je om jezelf beter te voelen, maar in feite brengt het je niets. Daarbij richt je ook nog eens onnodig schade aan bij de ander. In het ergste geval kan een gevoel van afgunst je ook nog aanzetten tot onzinnige acties.

 

Waartoe afgunst kan leiden

Laatst vertelde een collega mij dat ze een anoniem bericht had gekregen waarin iemand haar uitmaakte voor leugenaar. De afzender betichtte haar ervan dat zij zich voordeed als iemand die ze niet was. ‘Tja, hoe ver kun je gaan!’ Het vervelende was dat zij zich naar voelde over het anonieme bericht. Enerzijds voelde ze boosheid omdat ze beticht werd van iets wat niet waar was. Anderzijds was ze verbouwereerd en vond ze het een laffe actie, vooral omdat het anoniem was.

‘Waarom doet iemand zoiets?’ vroeg ze mij. Mijn advies aan haar was om er niet te lang bij stil te staan en het zich vooral niet persoonlijk aan te trekken. Deze uiting had immers niets met haar te maken maar met de anonieme zender. Bij nader inzien vermoedde ze uit welke hoek het kwam en zag ze in dat dit puur met afgunst te maken had. Hierdoor kon ze het makkelijker loslaten.

 

Omgaan met afgunst

Afgunst is niet iets om trots op te zijn. Als je er last van hebt zal je er zeker niet te koop mee lopen. Toch kan het nuttig zijn om de emotie afgunst nader te bekijken wanneer je merkt dat je afgunstig bent.

Ga eens terug naar de situatie waarin je merkte dat je afgunst voelde. Wat voelde je precies? Wat zou je graag willen hebben wat die ander heeft, maar jij niet?  Is het een eigenschap die je mist, maar misschien wel kunt ontwikkelen? Kijk ook eens naar jouw kwaliteiten. Waar word jij om gewaardeerd?

Meestal heeft afgunst te maken met zelfvertrouwen. Wanneer je je wat onzeker voelt kun je makkelijk vergeten wat jouw eigen kwaliteiten zijn en erg gefocust zijn op datgene wat je niet hebt. Beter kun je kijken naar wat je wel hebt. Wees eerlijk naar jezelf en stop met jezelf te vergelijken met anderen. Besef dat roddelen of een ander zwart maken je absoluut niet gelukkig maakt. Misschien ervaar je even een soort overwinningsgevoel, maar daarna zal je weer afgunst ervaren.

 

Wat kun je leren van afgunst?

Wanneer je in de spiegel durft te kijken en onderzoekt waar deze emotie vandaan komt, levert dat waardevolle inzichten op. In plaats van te roddelen over iemand die iets heeft wat jij niet hebt, kun je op zoek gaan naar wat jou bijzonder maakt. Onderzoek wie je in de essentie bent, welke kwaliteiten je hebt en wat jij belangrijk vindt in het leven. 

Kortom, richt je op jezelf en niet op die ander. Door je focus te verleggen, verdwijnen gevoelens als afgunst. Je voelt je zelfverzekerder en gelukkiger.

Weet je niet goed waar je moet beginnen? Vraag hier vrijblijvend een verhelderend gesprek met mij aan. 

 

Schrijvend zelfonderzoek doen

Een mooie manier om je gedachten, emoties en situaties te onderzoeken is door ervover te schrijven.  In de blog ‘Schrijven over wat je dwars zit’ lees je er meer over.

 

Krachtig vooruit - Hoogsensitiviteit omarmen

Gratis HSP-test

 

Ontdek in een paar minuten of je HSP bent!

Vul je gegevens in en ontvang de test direct in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag