Over mij

Petra van den Luitgaarden

Toegepast psycholoog,

HSP coach & ACT-therapeut

“Ik help sensitieve vrouwen krachtig zichzelf te zijn zodat ze voluit gaan leven”

 

 

Toegepast psycholoog

Hallo, mijn naam is Petra

Als toegepast psycholoog heb ik me gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Enerzijds omdat ik zelf hoogsensitief ben en ik er alles over wilde weten. Anderzijds omdat ik zie hoeveel HSP er worstelen met deze ‘mooie’ eigenschap. En dat is zonde, want HSP hebben juist bijzonder mooie talenten.

In 2009 kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben. Na het lezen van het boek: ‘Hoog Sensitieve Personen – Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt’ van Elaine N. Aron, Amerikaans psychotherapeut en universitair docent psychologie, viel alles op zijn plek.

Eindelijk begreep ik waarom ik me vaak onbegrepen voelde en dat ik me soms zo overweldigd voelde. Ik snapte waarom ik soms  ‘overgevoelig’ of verlegen genoemd werd. En hoe het komt dat ik meestal de kat uit de boom kijk. Ook verklaarde het waarom ik anderen en situaties zo goed aanvoel.

Het was tijdens mijn jaaropleiding ‘Professioneel coach’ toen iemand mij vroeg: “Ben je misschien hoogsensitief?” Ik had weleens van die term gehoord, maar me er nog niet in verdiept. Tijdens deze opleiding had iedere student een jaarthema voor zijn eigen persoonlijke ontwikkeling. Mijn thema was dat ik krachtiger mezelf wilde zijn. Ik wilde meer bij mijn eigen gevoel kunnen blijven en beter mijn grenzen aan kunnen geven.

 

Verdieping in hoogsensitiviteit

Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in hoogsensitiviteit. Ik las het ene na het andere boek, met handige tips, maar het hielp me niet om echt goed met mijn sensitiviteit om te gaan. Twee jaar later merkte ik dat mijn hoogsensitiviteit mij parten speelde op mijn werk. Dat was het moment waarop ik besloot een HSP coach te zoeken. Ik kwam terecht bij Annek Tol. Na een aantal coachsessies had ik voldoende tools in handen om beter met mijn sensitiviteit om te gaan.

 

Studie Psychologie

Later, tijdens mijn studie psychologie, kwam ik terug bij Annek, dit keer als psychologiestudent. Gedurende mijn studie had ik literatuur onderzoek gedaan naar hoogsensitiviteit en werk. Voor mijn jaarcase wilde ik een kwalitatief onderzoek doen naar hoogsensitiviteit en burn-out.

Annek was net klaar met haar boek: ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’. Als één van de eerste ontving ik een exemplaar, wat een waardevolle aanvulling was voor mijn onderzoek. Mijn onderzoek deed ik onder haar cliënten. Wat mij opviel was dat HSP vrij snel kunnen herstellen van een burn-out. Mede doordat ze makkelijk verbanden zien en een helicopterview hebben. Hierdoor zien HSP vrij snel wat ze nodig hebben om te herstellen en hoe ze dat op de meest effectieve manier kunnen doen.

 

Opstarten coachpraktijk

Nadat ik mijn studie toegepaste psychologie succesvol afgerond had, ben ik een online coachpraktijk gestart. Daarnaast ontwikkelde ik me verder in HSP-coaching, stresscounseling, counseling bij rouw en depressie en Acceptance and Commitment Therapy.

In eerste instantie richtte ik me met name op cliënten die veel last hadden van stress of in een burn-out dreigde te komen. Vervolgens hielp ik cliënten die net gescheiden waren en hun leven weer op de rit wilde krijgen. Totdat ik merkte dat er steeds vaker hoogsensitieve cliënten de weg naar mijn praktijk vonden. Sindsdien richt ik me volledig op hoogsensitieve vrouwen die krachtig zichzelf willen zijn en voluit willen leven.

 

HSP coach

Als je hoogsensitief bent, is het fijn om te weten hoe je met dit temperament omgaat, zodat je het niet als een last ervaart, maar geniet van je HSP-talenten.  Mede omdat ik zelf hoogsensitief ben, me in dit thema gespecialiseerd heb en op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen op dit gebied, kan ik je hier extra goed bij helpen.

“Let go of who you think you’re supposed to be;

embrace who you are.”

– Brené Brown –

Mijn werkwijze

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Hoogsensitiviteit

Als toegepast psycholoog ontwikkel ik me graag verder. De opleiding Acceptance and Commitment Therapy volgde ik omdat het gevoelsmatig in lijn lag met hoe ik zelf in het leven sta. Tot mijn verbazing kwam ik erachter hoe geschikt ACT is voor hoogsensitieve personen.

ACT behoort tot de derde generatie gedragstherapie. Belemmerende gedachten kunnen een enorm negatief effect hebben op ons welzijn. Met ACT word je je meer bewust van de werking van je geest. Je leert hoe je rijk en voluit kunt leven met meer aandacht voor het hier en nu.

ACT is een therapie waar voelen en ervaren centraal staat. Tijdens de sessies wordt veel gewerkt met metaforen. Omdat HPS beelddenkers zijn, intens voelen en veel op gevoel doen sluit ACT mooi hierbij aan. ACT gaat over wat jij belangrijk vindt en hoe je meer uit het leven kunt halen. Met ACT leer je op een milde wijze naar jezelf te kijken en word je tegelijkertijd aangespoord om je doelen en dromen te verwezenlijken. Het voluit leven-traject is gebaseerd op ACT.

De invloed van kleur in mijn leven

Tijdens mijn ontwikkelreis heb ik me ook verdiept in de psychologie van kleur. Deze wetenschap wordt al minstens 200 jaar bestudeerd. Ook al verschillen psychologen en onderzoekers van mening over wat kleuren precies met ons doen, vast staat dat kleuren een belangrijk effect hebben op hoe we ons voelen en gedragen. Omdat HSP gevoeliger zijn voor sferen en alles intenser ervaren, ben ik ervan overtuigd dat het spelen met kleur een positief effect heeft op HSP.

Hoe meer ik me verdiepte in de psychologie van kleur, hoe enthousiaster ik werd. Door zelf te experimenteren met het dragen van bepaalde kleuren en het toepassen van kleur in mijn interieur, heb ik ervaren hoe kleur je daadwerkelijk kracht kan geven op momenten dat je het nodig hebt.

Toegepast psycholoog gespecialiseerd in hoogsensitiviteit

Creativiteit en hoogsensitiviteit

HSP zijn vaak creatief. Niet alleen vanuit de kunstzinnige kant gezien, maar ook vanuit het denken. Creatief denken is één van de HSP-talenten.

Om mijn creatieve kant uiting te geven in mijn werk, gebruik ik graag creatieve werkvormen. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op de Persoonlijke Kracht-methodiek. Deze methodiek is gebaseerd op de psychologie van kleur en de eeuwenoude filosofie van elementen (metafoor voor gedrag van mensen).

De persoonlijke kracht methodiek meet, versterkt en maakt persoonlijke kracht zichtbaar. Hierdoor krijg je pijlsnel inzicht in je grootste kracht, diepste drijfveren en het pad dat bij je past. Je leert jezelf op een speelse manier beter kennen aan de hand van kleur en elementen. Het Krachtig vooruit-gesprek is gebaseerd op deze methodiek. Het begint met de online Persoonlijke Kracht-test. Tijdens een twee uur durende sessie ontdek je jouw kleurpersoonlijkheid, wat tevens jouw grootste kracht is. Daarnaast ontdek je wat jou in balans houdt en hoe jij de dingen moeiteloos doet.

Krachtig vooruit gesprek

Hoe ik jou begeleid als HSP coach

Afhankelijk van waar jij momenteel in het leven staat en wat jij wil bereiken, bied ik verschillende trajecten aan. Ik ben van mening dat er met één enkele sessie geen grote verandering zal plaatsvinden. Met uitzondering van het ‘Krachtig vooruit-gesprek’ dat in het teken van de uitslag van de Persoonlijk Kracht-test staat. Hier wordt daadwerkelijk iets in gang gezet op een speelse ‘kleurrijke’ manier.

Tijdens onze eerste kennismaking bespreken we jouw hulpvraag en de meest geschikte route voor jou.

Van nature heb ik een helicopterview, waardoor ik snel verbanden zie. Daarbij denk ik makkelijk out of de box, waardoor ik snel nieuwe mogelijkheden zie. Dankzij mijn hoogsensitiviteit voel ik sfeer, situaties en mensen haarfijn aan. Dit helpt enorm wanneer ik jou begeleid.

Door mijn omgeving wordt ik omschreven als warm, liefdevol, rustgevend, creatief en vernieuwend. Naast deze kwaliteiten ga ik graag efficiënt en grondig te werk. Ik zet graag mijn schouders ergens onder om tot een succesvol resultaat te komen. Als jou dat aanspreekt, dan ben ik jouw aansporende regisseur tijdens een traject.

Toegepast psycholoog gespecialiseerd in hoogsensitiviteit

Mijn Achtergrond

Toegepast psycholoog

Als toegepast psycholoog ben ik opgeleid om menselijk gedrag te observeren, interpreteren, te verklaren en te beïnvloeden. Dat maakt me een expert in gedragsverandering, wat jou vooruit helpt. Ook op het gebeid van werk kijk ik met je mee, waardoor het jou lukt om een (mentale) gezonde werkomgeving te creëren of te optimaliseren.

Tevens ben ik als toegepast psycholoog geregistreerd lid van de NBTP (Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepast Psychologen). Dit houdt in dat ik handel volgens de richtlijnen van de NBTP om te voldoen aan de kwaliteitscriteria die vastgelegd zijn in de statuten van deze beroepsvereniging. Ook neem ik regelmatig deel aan intervisiebijeenkomsten met vakgenoten, zodat ik als professional scherp blijf op mijn eigen functioneren. Daarnaast blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied.

Lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologen.

Lid nr. TPL2017101121

Relevante Opleidingen

  • BSc. Toegepaste Psychologie –  ISBW hogeschool.
  • Professioneel Coach – Academie voor Psychodynamica (NOBCO & EMCC erkenning)
  • Acceptance and Commitment Therapy – Civas Opleidingen

Aanvullende trainingen/cursussen

  • HSP-coaching
  • Hoogsensitiviteitsanalyse voor professionals (Esther Bergsma)
  • Stresscounseling
  • Counseling bij depressie en rouw
  • Persoonlijke kracht coaching
  • E-vaardig trainen en coachen
  • Practitioner’s training Mindful Analysis 

 

Werkervaring

Tien jaar lang heb ik, parttime naast andere banen, een eigen praktijk voor Imago advies, coaching en training gehad. Hier heb ik mijn eerste ervaring als coach opgedaan. Naast deze praktijk heb ik gewerkt voor verschillende werkgevers in de financiële-, recruitment-, en de onderwijssector. Sinds 2016 ben ik werkzaam als toegepast psycholoog in mijn eigen praktijk. Ook werk ik als freelance docent voor een life coach opleiding.

Vrijwilligerswerk

Waar ik kan draag ik graag mijn steentje bij aan de maatschappij. Zo heb ik naast mijn praktijk een aantal jaren als vrijwilliger/mentor bij een landelijke hulplijn gewerkt. Een organisatie die als vangnet dient rond professionele (psychische) zorg.

Wat anderen zeggen

Wat heb ik veel over mezelf geleerd! Ik wilde mijn kracht in sensitief zijn ontdekken en kunnen toepassen. We zijn begonnen met inzicht krijgen in mijn basisbehoeften (voeding, beweging, rust, enz.) en daarin een balans vinden. Daarna zijn we gaan kijken naar wat er speelde en waardoor ik me niet krachtig voelde. Door opdrachten aan de hand van actuele situaties in mijn leven heb ik inzichtelijk gekregen wat ik nodig heb én wat er al is. Ik heb enorm veel informatie gekregen om in mijn kracht te gaan staan, letterlijk!

Met alles wat ik geleerd heb, kan ik nu ‘krachtig vooruit’. Dankzij Petra heb ik een spreekwoordelijke gereedschapskist die gevuld is met allerlei afgestemde tools die ik er dagelijks bij kan pakken.

Wat ik enorm heb gewaardeerd in het traject zijn de verhelderende vragen van Petra, haar sensitiviteit, betrokkenheid, hsp-kennis, creativiteit, inlevingsvermogen, integriteit, luisterende houding, resultaatgerichtheid en directheid.

Birgit Melis

Met Petra’s warme persoonlijkheid neemt zij je mee wie je als mens in je kern bent. Tijdens het Krachtig vooruit gesprek ontdekte ik mijn Powertype, Balanskleur en tot welk Element ik behoor. Zeer waardevol om je zelf door kleuren te herkennen!

Petra gebruikt de technieken van de kleuren om inzicht te geven wie je bent, hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien. Zeker een “me APK ‘je” waard om je zelf cadeau te geven. Met deze schat van informatie kan je nog mooier door het leven te gaan!

Marie-Claire van Poelje

Krachtig vooruit

Verhelderend gesprek

Zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet wat voor jou de juiste volgende stap is?

Ontvang gratis tips en krijg inzichtelijk welke stappen voor jou relevant zijn om voluit te  leven.

Plan vrijblijvend een online advies gesprek met mij in.

e-mailcoaching
Stel hier je vraag