Over mij

Petra van den Luitgaarden

Toegepast psycholoog & Professioneel coach 

“Ik help (hoogsensitieve) vrouwen na hun scheiding krachtig zichzelf te zijn zodat ze voluit gaan leven”

Petra

Ik ben Petra, moeder van twee volwassen dochters, stiefmoeder van twee volwassen zoons en samenwonend met vriend en hond. Naast toegepast psycholoog ben ik ook ervaringsdeskundig op het gebied van scheiden, omgaan met verlies en hoogsensitiviteit.

Voordat ik in een nieuwe relatie stapte heb ik de tijd genomen om mezelf eerst goed te leren kennen. Na een paar jaar alleen zijn ontmoette ik een oude vriend van de middelbare school. De vonk sloeg over en die is gebleven.ūüėČ

Wat ik hieruit geleerd heb is, dat als je jezelf eerst de ruimte geeft om je scheiding op emotioneel en psychisch vlak goed te verwerken en jezelf beter leert kennen, een nieuwe relatie meer kans van slagen heeft.

 

Krachtig jezelf zijn

Mijn scheiding en het overlijden van mijn moeder in 2003 waren een keerpunt in mijn leven. Dankzij coaching en zelfonderzoek ontdekte ik mijn waarden en hoe ik daarnaar leef, waardoor ik het leven leid waar ik blij van wordt en doe wat bij mij past.

Daarbij leerde ik ook mijn schaduwkanten kennen. Gedrag en gedachten die je belemmeren in je welzijn. Vandaar dat het van belang is om deze kant van jezelf goed te leren kennen, zodat je kunt groeien.

In principe staat je ontwikkeling nooit stil in je leven. We leren iedere dag, zowel op ons werk als in de privésituatie. Toch voelde het voor mij alsof ik tijdens mijn huwelijk had stilgestaan, waardoor er een enorme honger ontstond om me persoonlijk te ontwikkelen.

Doordat ik tijdens mijn huwelijk voornamelijk bezig was met het zorgen voor anderen, luisterde ik niet naar mijn eigen behoeften. Ik leefde mijn leven naar de verwachting van anderen, waardoor ik niet goed uit de verf kwam. Daardoor raakte ik mezelf kwijt en moest ik mezelf als het ware (her)vinden. Die reis heeft mij enorm verrijkt en gevormd tot degene die ik nu ben.

“Let go of who you think you’re supposed to be;

embrace who you are.‚ÄĚ

– Bren√© Brown –

Geef het leven kleur

De invloed van kleur in mijn leven

Tijdens mijn reis heb ik me ook verdiept in de psychologie van kleur. Deze wetenschap wordt al minstens 200 jaar bestudeerd. Ook al verschillen psychologen en onderzoekers van mening over wat kleuren precies met ons doen, vast staat dat kleuren een belangrijk effect hebben op hoe we ons voelen en gedragen.

Hoe meer ik me verdiepte in de psychologie van kleur, hoe enthousiaster ik werd. Door zelf te experimenteren met het dragen van bepaalde kleuren en het toepassen van kleur in mijn interieur, heb ik ervaren hoe kleur je kracht kan geven op momenten dat je het nodig hebt.

Om mijn creativiteit tot uiting te brengen schilder ik graag kleurrijke portretten.  Daarnaast heb ik van 2004 Р2014 als imagocoach mensen begeleid in hun persoonlijke presentatie en trainingen verzorgd rondom het thema personal branding.

Hoe ik creativiteit toepas in mijn werk

Om mijn creatieve kant uiting te geven in mijn werk als toegepast psycholoog ging ik op zoek naar creatieve werkvormen en stuitte ik op de Persoonlijke Kracht-methodiek. Deze methodiek is gebaseerd op de psychologie van kleur en de eeuwenoude filosofie van elementen (metafoor voor gedrag van mensen).

De persoonlijke kracht methodiek meet, versterkt en maakt persoonlijke kracht zichtbaar. Hierdoor krijg je pijlsnel inzicht in je grootste kracht, diepste drijfveren en het pad dat bij je past. 

Deze methodiek heb ik verwerkt in mijn aanbod: het Krachtig vooruit-gesprek en het Krachtig vooruit-traject. Op een speelse manier leer je jezelf nog beter kennen. 

Krachtig vooruit gesprek

Mijn kracht

Vanzelfsprekend heb ik zelf ook de Persoonlijke Kracht-test gedaan. Volgens de Persoonlijke Kracht-methodiek is mijn kleurpersoonlijkheid Turkoois. Deze kleur wordt omschreven als de originele ontwerper.

Creativiteit en vernieuwing is de kracht van Turkoois. Wat inhoudt dat dit belangrijke drijfveren voor mij zijn. In mijn werk uit zich dat bijvoorbeeld in het schrijven van blogs en het gebruik van creatieve werkvormen, maar ook het scherp houden van mijn aanbod.

Het motto van Turkoois is: stimuleer ontwikkeling. Bij mij uit zich dat o.a. dat ik op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen en trends binnen mijn vakgebied, zodat ik jouw optimaal kan begeleiden bij je persoonlijke ontwikkeling. Maar ook dat ik gedreven ben om anderen te stimuleren tijdens hun proces.

Hoe ik jou begeleid

Van nature heb ik een helicopterview, waardoor ik snel verbanden zie. Daarbij denk ik makkelijk out of de box, waardoor ik snel nieuwe mogelijkheden zie. Dankzij mijn hoogsensitiviteit voel ik sfeer, situaties en mensen haarfijn aan. Dit helpt enorm wanneer ik jou begeleid.

Naast deze kwaliteiten ga ik graag effici√ęnt en grondig te werk. Ik zet graag mijn schouders ergens onder om tot een blijvend resultaat te komen. Als jou dat aanspreekt, dan ben ik jouw aansporende regisseur tijdens een traject.

Petra van den Luitgaardenn - Krachtig vooruit

Toegepast psycholoog

Als toegepast psycholoog ben ik opgeleid om menselijk gedrag te observeren, interpreteren, te verklaren en te be√Įnvloeden. Dat maakt me een expert in gedragsverandering, wat jou vooruit helpt. Ook op het gebeid van werk kijk ik met je mee, waardoor het jou lukt om een (mentale) gezonde werkomgeving te cre√ęren of te optimaliseren.

Tevens ben ik als toegepast psycholoog geregistreerd lid van de NBTP (Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepast Psychologen). Dit houdt in dat ik handel volgens de richtlijnen van de NBTP om te voldoen aan de kwaliteitscriteria die vastgelegd zijn in de statuten van deze beroepsvereniging. Ook neem ik regelmatig deel aan intervisiebijeenkomsten met vakgenoten, zodat ik als professional scherp blijf op mijn eigen functioneren. Daarnaast blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied. 

Lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologen.

Lid nr. TPL2017101121

Over Krachtig vooruit

In 2016 ben ik gestart met een online coachpraktijk. Wanneer je je als mens ontwikkelt, ontwikkelt je praktijk zich met je mee. Al groeiende merkte ik dat de naam van mijn praktijk niet meer paste en ben ik in 2020 onder de naam Krachtig vooruit coaching en training verder gegaan.

Deze naam geeft beter weer waarmee ik anderen graag bij help. Door jezelf beter te leren kennen en te leven vanuit je waarden, kom je krachtiger in het leven te staan. Het is mijn missie om jou te helpen jezelf een eigen gezicht te geven zodat je krachtig vooruit gaat in het leven.

Kennis delen en anderen vooruit te helpen geeft mij voldoening. Hoe mooi is het dat je het wiel niet zelf hoeft uit te vinden, maar dat je gebruik maakt van de kennis en ervaring van een expert. Iemand die snapt waar je doorheen gaat en weet hoe je veerkrachtiger en gelukkiger wordt.

Krachtig vooruit richt zich op omgaan met hoogsensitiviteit, rouwverwerking, stresshantering en persoonlijke ontwikkeling. Om het je makkelijk te maken heb ik verschillende trajecten ontwikkeld. Deze vind je onder aanbod.

Relevante Opleidingen

  • BSc. Toegepaste Psychologie –¬†¬†ISBW hogeschool.
  • Professioneel Coach –¬†Academie voor Psychodynamica¬†(NOBCO & EMCC erkenning)

 Aanvullende trainingen/cursussen

  • Coaching bij hoogsensitiviteit
  • Stresscounseling¬†
  • Counseling bij depressie en rouw
  • E-vaardig trainen en coachen¬†
  • Practitioner’s training Mindful Analysis
  • Persoonlijke Kracht coach

 

Werkervaring

Na verschillende functies in het bedrijfsleven te hebben gehad, blijkt de vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap mij het beste te passen.

Tien jaar lang heb ik een eigen praktijk voor Imago advies, coaching en training gehad. Hier heb ik mijn eerste ervaring als coach opgedaan. Naast deze praktijk heb ik gewerkt voor verschillende werkgevers in de financi√ęle-, recruitment-, en de onderwijssector. Sinds 2016 ben ik werkzaam als toegepast psycholoog en professioneel coach in mijn eigen praktijk.

Vrijwilligerswerk

Naast het werk voor mijn eigen onderneming zet ik me graag in voor de maatschappij. Daarom heb ik een aantal jaren als vrijwilliger/mentor bij een landelijke hulplijn gewerkt. Deze landelijke organisatie dient als vangnet rond professionele (psychische) zorg. 

Wat anderen zeggen

Met Petra’s warme persoonlijkheid neemt zij je mee wie je als mens in je kern bent. Tijdens het Krachtig vooruit gesprek ontdekte ik mijn Powertype, Balanskleur en tot welk Element ik behoor. Zeer waardevol om je zelf door kleuren te herkennen!

Petra gebruikt de technieken van de kleuren om inzicht te geven wie je bent, hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien. Zeker een ‚Äúme APK ‚Äėje‚ÄĚ waard om je zelf cadeau te geven. Met deze schat van informatie kan je nog mooier door het leven te gaan!

Marie-Claire van Poelje

Het beste cadeau wat ik mezelf kon geven! Zo wil ik het e-mailcoaching traject omschrijven. Soms lees ik terug wat ik destijds geschreven heb en zie ik hoe ik gegroeid ben. Ik voel me een stuk zelfverzekerder en heb weer zin in het leven.

Monique

Aanvankelijk twijfelde ik of e-mailcoaching wel iets voor mij was, maar de flexibilteit qua tijd en de mogelijkheid om het vanuit huis te doen, maakte het in mijn drukke bestaan wel erg aantrekkelijk. Na een kennismakingssessie was ik om en ben ik meteen gestart. Het verraste me hoe fijn ik het schrijven vond en hoe snel je de diepte ingaat. Deze manier van coachen heeft mij enorm geholpen om helderheid te krijgen in de wirwar aan gedachten die ik op dat moment had.

Patricia

Wat heb ik veel over mezelf geleerd! Ik wilde mijn kracht in sensitief zijn ontdekken en kunnen toepassen. We zijn begonnen met inzicht krijgen in mijn basisbehoeften (voeding, beweging, rust, enz.) en daarin een balans vinden. Daarna zijn we gaan kijken naar wat er speelde en waardoor ik me niet krachtig voelde. Door opdrachten aan de hand van actuele situaties in mijn leven heb ik inzichtelijk gekregen wat ik nodig heb én wat er al is. Ik heb enorm veel informatie gekregen om in mijn kracht te gaan staan, letterlijk!

Met alles wat ik geleerd heb, kan ik nu ‘krachtig vooruit’. Dankzij Petra heb ik een spreekwoordelijke gereedschapskist die gevuld is met allerlei afgestemde tools die ik er dagelijks bij kan pakken.

Wat ik enorm heb gewaardeerd in het traject zijn de verhelderende vragen van Petra, haar sensitiviteit, betrokkenheid, hsp-kennis, creativiteit, inlevingsvermogen, integriteit, luisterende houding, resultaatgerichtheid en directheid.

Birgit Melis

Krachtig vooruit

Verhelderend gesprek

Zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet wat voor jou de juiste volgende stap is?

Ontvang gratis tips en krijg inzichtelijk welke stappen voor jou relevant zijn om voluit te  leven.

Plan vrijblijvend een online advies gesprek met mij in.

e-mailcoaching
Stel hier je vraag