Over

Petra van den Luitgaarden

Toegepast psycholoog,

professioneel coach & ACT-therapeut

“Ik help sensitieve vrouwen krachtig zichzelf te zijn zodat ze voluit gaan leven”

 

 

Toegepast psycholoog

Hallo, mijn naam is Petra

Als toegepast psycholoog heb ik me gespecialiseerd in hoogsensitiviteit. Enerzijds omdat ik zelf hoogsensitief ben en ik er alles over wilde weten. Anderzijds omdat ik zie hoeveel HSP er worstelen met deze ‘mooie’ eigenschap. En dat is zonde, want HSP hebben juist bijzonder mooie talenten.

In 2009 kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben. Na het lezen van het boek: ‘Hoog Sensitieve Personen – Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt’ van Elaine N. Aron, Amerikaans psychotherapeut en universitair docent psychologie, viel alles op zijn plek.

Eindelijk begreep ik waarom ik me vaak onbegrepen voelde en me soms zo overweldigd voelde. Ik snapte waarom anderen mij ‘overgevoelig’ of verlegen noemde. En waarom ik meestal de kat uit de boom kijk. Ook verklaarde het waarom ik anderen en situaties goed aanvoel.

 

Professioneel coach

Tijdens mijn jaaropleiding ‘Professioneel coach’ vroeg iemand mij: “Ben je misschien hoogsensitief?” Ik had weleens van die term gehoord, maar me er nog niet in verdiept. Iedere student had een jaarthema voor zijn eigen persoonlijke ontwikkeling, waarmee je tijdens de opleiding aan de slag ging. Mijn thema was dat ik steviger in het leven wilde staan. Ik wilde meer bij mijn eigen gevoel blijven en beter mijn grenzen kunnen aangeven.

 

Verdieping in hoogsensitiviteit

Sindsdien las ik het ene na het andere boek over hoogsensitiviteit, waardoor ik meer inzicht en tips kreeg. Maar het hielp me niet om goed met mijn sensitiviteit om te gaan. Twee jaar later speelde mijn sensitiviteit mij parten op mijn werk. Toen besloot ik een HSP coach te zoeken. Zo kwam ik terecht bij Annek Tol. Dat hielp. Na een aantal coachsessies had ik voldoende tools in handen om beter met mijn sensitiviteit om te gaan.

 

Studie Psychologie

Later, tijdens mijn studie psychologie, kwam ik terug bij Annek. Dit keer als psychologiestudent. Tijdens mijn studie deed ik literatuur onderzoek naar hoogsensitiviteit en werk. En wilde ik kwalitatief onderzoek doen naar hoogsensitiviteit en burn-out.

Annek was net klaar met haar boek: ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’. Als één van de eerste ontving ik een exemplaar, wat een waardevolle aanvulling was voor mijn onderzoek. Mijn onderzoek deed ik onder haar cliënten. Wat opviel was dat HSP vrij snel kunnen herstellen van burn-out omdat ze makkelijk het grote geheel zien. Als ze eenmaal zien wat ze nodig hebben om te herstellen, gaan ze gericht met een effectief plan van aanpak te werk.

 

Opstarten coachpraktijk

Eind 2016 ben ik mijn online coachpraktijk gestart. Daarnaast ontwikkelde ik me verder in HSP-coaching, stresscounseling, counseling bij rouw en depressie en Acceptance and Commitment Therapy.

In eerste instantie richtte ik me op cliënten die veel last hadden van stress of in een burn-out dreigde te komen. Vervolgens hielp ik veel cliënten die net gescheiden waren, met het weer op de rit krijgen van hun leven. Totdat ik merkte dat er steeds vaker hoogsensitieve cliënten de weg naar mijn praktijk vonden. Sindsdien richt ik me volledig op (hoog) sensitieve vrouwen die krachtig zichzelf willen zijn en voluit willen leven.

 

HSP psycholoog

Als je hoogsensitief bent is het fijn om te weten hoe je met dit temperament omgaat, zodat je het niet als een last ervaart, maar geniet van je HSP-talenten.  Mede omdat ik zelf hoogsensitief ben, me in dit thema gespecialiseerd heb en op de hoogte blijf van de laatste ontwikkelingen op dit gebied, kan ik je hierbij goed helpen.

“Let go of who you think you’re supposed to be;

embrace who you are.”

– Brené Brown –

Mijn werkwijze

Je hoogsensitiviteit omarmen

Hoe ik jou begeleid

Tijdens onze eerste kennismaking bekijken we waar jij nu staat en wat je wilt bereiken. Samen bespreken we jouw hulpvraag en de meest geschikte route voor jou.

Dankzij mijn achtergrond in de psychologie en kennis van verschillende coaching- en therapievormen, met de ervaring die ik door de jaren heen heb opgebouwd, heb ik een mooi aanbod samengesteld. Hiermee zet je krachtige stappen naar een leven waarin je stevig in het leven staat en voluit leeft.

Ik werk met trajecten omdat ik van mening ben, dat er geen grote verandering zal plaatsvinden met één enkele sessie.

Dankzij mijn hoogsensitiviteit voel ik sfeer, situaties en mensen haarfijn aan. Dit helpt enorm wanneer ik jou begeleid.

Door mijn omgeving wordt ik omschreven als warm, liefdevol, rustgevend, creatief en vernieuwend.

Het raakt me als ik anderen zie worstelen met hun hoogsensitiviteit. Daarom help ik graag HSP krachtig zichelf te worden, zodat ze voluit gaan leven.  Als jou dat aanspreekt, ben ik jouw aansporende regisseur tijdens een traject.

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Hoogsensitiviteit

Omdat ik me graag verder ontwikkel als HSP psycholoog volgde ik de opleiding Acceptance and Commitment Therapy. De visie achter deze therapie is in lijn met hoe ik zelf in het leven sta. Tot mijn verbazing ontdekte ik hoe geschikt ACT is voor hoogsensitieve personen.

ACT behoort tot de derde generatie gedragstherapie. Belemmerende gedachten kunnen een enorm negatief effect hebben op ons welzijn. Met ACT word je je meer bewust van de werking van je geest. Je leert hoe je rijk en voluit leeft met meer aandacht voor het hier en nu.

ACT is een therapie waar voelen en ervaren centraal staat. Tijdens de sessies wordt veel gewerkt met metaforen. Omdat HPS beelddenkers zijn, intens voelen en veel op gevoel doen sluit ACT mooi hierbij aan. ACT gaat over wat jij belangrijk vindt en hoe je meer uit het leven kunt halen. Ook leer je met ACT op een milde wijze naar jezelf te kijken, wat voor perfectionisten een uitkomst is. Tegelijkertijd word je aangespoord om je doelen en dromen te verwezenlijken. Het voluit leven-traject is gebaseerd op ACT.

Krachtig vooruit gesprek

De psychologie van kleur

Tijdens mijn ontwikkelreis heb ik me ook verdiept in de psychologie van kleur. Deze wetenschap wordt al minstens 200 jaar bestudeerd. Ook al verschillen psychologen en onderzoekers van mening over wat kleuren precies met ons doen, vast staat dat kleuren een belangrijk effect hebben op hoe we ons voelen en gedragen. Omdat HSP gevoeliger zijn voor sferen en alles intenser ervaren, ben ik ervan overtuigd dat het spelen met kleur een positief effect heeft op HSP.

Door zelf te experimenteren met het dragen van bepaalde kleuren en het toepassen van kleur in mijn interieur, heb ik ervaren hoe kleur je daadwerkelijk kracht kan geven op momenten dat je het nodig hebt.

Creativiteit en hoogsensitiviteit

HSP zijn vaak creatief. Niet alleen vanuit de kunstzinnige kant gezien, maar ook vanuit het denken. Creatief denken is één van de HSP-talenten.

Om mijn creatieve kant uiting te geven in mijn werk, gebruik ik graag creatieve werkvormen. Zo stuitte ik op de Persoonlijke Kracht-methodiek. Deze methodiek is gebaseerd op de psychologie van kleur en de eeuwenoude filosofie van elementen (metafoor voor gedrag van mensen).

De persoonlijke kracht methodiek meet, versterkt en maakt persoonlijke kracht zichtbaar. Hierdoor krijg je pijlsnel inzicht in je grootste kracht, diepste drijfveren en het pad dat bij je past. Op een speelse manier leer je jezelf beter kennen aan de hand van kleur en elementen. Het Krachtig vooruit-gesprek is gebaseerd op deze methodiek. 

krachtige start na je scheiding

De kracht van schrijven

Tijdens mijn stage Arbeid en Organisatie psychologie deed ik onderzoek naar een evidence-based methodieken voor e-mailcoaching. Zodoende heb ik verschillende methodieken onderzocht.

Daarbij sprak de Mindful Analysis methodiek mij in het bijzonder aan. Hierbij staat de cliënt volledig centraal en de aanwezigheid van de coach minimaal is. De coach faciliteert slechts de vraagstelling. Daardoor kun je volledig afdalen in jezelf, zodat je sneller tot de kern komt. Het is een intensief, verdiepend en effectief traject. Gedurende een week zit je dagelijks achter je computer te schrijven vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Het grote voordeel bij deze manier van coachen is dat je niet afhankelijk bent van tijd en plaats. Je schrijft op een tijd dat het jou uitkomt. Hier lees je er meer over…

Mijn Achtergrond

Toegepast psycholoog

Als toegepast psycholoog ben ik opgeleid om menselijk gedrag te observeren, interpreteren, te verklaren en te beïnvloeden. Dat maakt me een expert in gedragsverandering, wat jou vooruit helpt. Ook op het gebied van werk kijk ik met je mee, waardoor het jou lukt om een (mentale) gezonde werkomgeving te creëren of te optimaliseren.

Daarbij ben ik als toegepast psycholoog geregistreerd lid van de NBTP (Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepast Psychologen). Dit houdt in dat ik handel volgens de richtlijnen van de NBTP om te voldoen aan de kwaliteitscriteria die vastgelegd zijn in de statuten van deze beroepsvereniging. Ook neem ik regelmatig deel aan intervisiebijeenkomsten met vakgenoten, zodat ik als professional scherp blijf op mijn eigen functioneren. Daarnaast blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied.

Lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologen.

Lid nr. TPL2017101121

Relevante opleidingen

  • BSc. Toegepaste Psychologie –  ISBW hogeschool.
  • Professioneel Coach – Academie voor Psychodynamica (NOBCO & EMCC erkenning)
  • Acceptance and Commitment Therapy – Civas Opleidingen

Aanvullende trainingen/cursussen

  • HSP-coaching
  • Hoogsensitiviteitsanalyse voor professionals (Esther Bergsma)
  • Stresscounseling
  • Counseling bij depressie en rouw
  • Persoonlijke kracht coaching
  • E-vaardig trainen en coachen
  • Practitioner’s training Mindful Analysis 

 

Relevante werkervaring

Mijn eerste coach ervaring heb ik opgedaan in mijn praktijk voor Imago coaching, advies en training, die ik tien jaar gerund heb. Naast deze praktijk werkte ik parttime voor verschillende werkgevers in de financiële-, recruitment-, en de onderwijssector. Sinds 2016 ben ik fulltime werkzaam als toegepast psycholoog in mijn online praktijk. Ook werk ik als freelance docent voor een life coach opleiding.

Vrijwilligerswerk

Waar ik kan draag ik graag mijn steentje bij aan de maatschappij. Zo heb ik naast mijn praktijk een aantal jaren als vrijwilliger/mentor bij een landelijke hulplijn gewerkt. Een organisatie die als vangnet dient rond professionele (psychische) zorg.

Wat anderen zeggen

Wat heb ik veel over mezelf geleerd! Ik wilde mijn kracht in sensitief zijn ontdekken en kunnen toepassen. We zijn begonnen met inzicht krijgen in mijn basisbehoeften (voeding, beweging, rust, enz.) en daarin een balans vinden. Daarna zijn we gaan kijken naar wat er speelde en waardoor ik me niet krachtig voelde. Door opdrachten aan de hand van actuele situaties in mijn leven heb ik inzichtelijk gekregen wat ik nodig heb én wat er al is. Ik heb enorm veel informatie gekregen om in mijn kracht te gaan staan, letterlijk!

Met alles wat ik geleerd heb, kan ik nu ‘krachtig vooruit’. Dankzij Petra heb ik een spreekwoordelijke gereedschapskist die gevuld is met allerlei afgestemde tools die ik er dagelijks bij kan pakken.

Wat ik enorm heb gewaardeerd in het traject zijn de verhelderende vragen van Petra, haar sensitiviteit, betrokkenheid, hsp-kennis, creativiteit, inlevingsvermogen, integriteit, luisterende houding, resultaatgerichtheid en directheid.

Birgit Melis

Met Petra’s warme persoonlijkheid neemt zij je mee wie je als mens in je kern bent. Tijdens het Krachtig vooruit gesprek ontdekte ik mijn Powertype, Balanskleur en tot welk Element ik behoor. Zeer waardevol om je zelf door kleuren te herkennen!

Petra gebruikt de technieken van de kleuren om inzicht te geven wie je bent, hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien. Zeker een “me APK ‘je” waard om je zelf cadeau te geven. Met deze schat van informatie kan je nog mooier door het leven te gaan!

Marie-Claire van Poelje

Krachtig vooruit

Verhelderend gesprek

Zie je door de bomen het bos niet meer? Weet je niet wat voor jou de juiste volgende stap is?

Ontvang gratis tips en krijg inzichtelijk welke stappen voor jou relevant zijn om voluit te  leven.

Plan vrijblijvend een online advies gesprek met mij in.

over mij
Stel hier je vraag