Rouw en verlies

Omgaan met verlies en verdriet

=

Een luisterend oor

=

Inzicht door schrijven

=

Rouwcounseling

rouw en verlies

Verlies en verdriet

Verdriet na verlies kun je niet meten of wegen. Iedereen is uniek en rouwt op zijn eigen manier. Hoe je omgaat met verdriet na verlies verschilt per persoon. Bij het verlies van een dierbare gaat het verdriet misschien niet over, maar je kunt er wel mee leren leven. Rouw is een gevolg op verlies maar hoeft niet per definitie over de dood te gaan. Er zijn verschillende soorten rouw en verlies.

Verschillende soorten rouw en verlies

Bij rouw denken we vaak aan iemand die overleden is, maar je kunt ook rouwen om iets wat er nooit geweest is of nooit zal komen. Bijvoorbeeld als je geen kinderen kunt krijgen, maar je wel een toekomst met kinderen had voorgesteld.

Of rouw bij een scheiding, je had voor ogen samen oud te worden met je partner, maar ineens moet afscheid nemen van jullie leven samen. En misschien ook wel van je huis, schoonfamilie en sommige vrienden.

Ook bij ontslag kun je rouw voelen. Je wordt gedwongen afscheid te nemen van iets waarmee je vertrouwd was, waarvoor je misschien wel jarenlang hard hebt ingezet en waar je plezier in had. Daarbij verlies je ook je collega’s.

Daarnaast kun je rouw ervaren als je ernstig ziek wordt of door een ongeval in een rolstoel terecht komt. Het zijn allemaal vormen van verlies die gepaard gaan met verdriet en waarbij je het toekomstbeeld moet bijstellen.

rouw en verlies

Wat is rouw?

Rouw is een normale reactie op een verlieservaring waarbij je het verlies stapsgewijs leert accepteren. De emotionele pijn die je voelt heeft te maken met de band die je had met de overledene (of datgene waar je afstand van moet nemen). Hoe sterker de band, hoe groter het gemis. Bij rouw treden er lichamelijke, emotionele, cognitieve en gedragsmatige reacties op.

Gevolgen van rouw

Je kunt zowel lichamelijk, emotioneel, cognitief als gedragsmatig last hebben van de volgende rouwsymptomen: slaapproblemen, verminderde/vermeerderde eetlust, verdriet, eenzaamheid, angst, machteloosheid, concentratieverlies, verminderde zelfwaardering, verwardheid, zelfmoordgedachten, teruggetrokkenheid, emoties uiten, e.d.

De reacties op verdriet verschillen van persoon en van situatie. Rouwen doet ieder op zijn eigen manier. Hoe lang en hoe intensief een rouwproces duurt is voor iedereen verschillend.

Het rouwproces

Rouw begint met het slechte nieuws. Je bent in shock en kunt de realiteit nauwelijks bevatten. Zodra het besef van de werkelijkheid er is, ervaar je verschillende emoties die zich in alle hevigheid kunnen voordoen en snel kunnen afwisselen. Dit is een verwarrende periode.

Er komt een moment dat je het verlies onder ogen zien. Het is belangrijk dat je na een groot verlies de tijd neemt om te rouwen.

Rouwen doet iedereen op zijn eigen manier. Iedereen is uniek en iedere situatie is anders. Rouwen heeft tijd nodig. Het is niet iets dat vanzelf over gaat. Om te overleven zal je aan de slag moeten. De Amerikaanse psychiater J.W. Worden noemt het ‘rouwarbeid’. Hij beschrijft het rouwproces in zijn rouwtakenmodel (1995). In dit model wordt er onderscheid gemaakt in 4 rouwtaken:

 1. Het aanvaarden van het verlies
 2. Het voelen van de pijn van het verlies
 3. Het aanpassen aan een leven en een nieuwe situatie na het verlies
 4. Het verlies emotioneel een plek geven en weer leren genieten

Als je door een rouwproces gaat is het fijn om te weten wat er met je gebeurt en hoe je er mee kunt leren om te gaan. Rouwcounseling heeft zin als je merkt dat je vastloopt in één van bovengenoemde taken. Rouwcounseling is maatwerk. Ben je hierin geïnteresseerd? Maak een afspraak voor een gratis intake, ik vertel je er graag meer over.

Uitgestelde rouw na scheiding

Bij een scheiding zie je vaak dat er sprake is van uitgestelde rouw. Zodra je gaat scheiden kom je in een soort rollercoaster. Rondom een scheiding moeten vaak veel zaken geregeld worden. Het is belangrijk dat je overeind blijft waardoor je geneigd bent je emoties weg te stoppen. Helaas kunnen weggestopte emoties in alle hevigheid terugkomen zodra je in rustiger vaarwater komt. In dat geval kun je spreken van uitgestelde rouw.

verdriet

Omgaan met tegenslag

Na een periode van rouw kun je worstelen met lastige situaties. Je omgeving denkt dat het goed met je gaat, maar je bent nog kwetsbaar. Ook kun je te maken krijgt met de volgende situtaties:

 • Problemen in de opvoeding met je kinderen
 • Lastige situaties op je werk
 • Verlies van je baan
 • Ruzie met familie/vrienden
 • Problemen in de communicatie met je ex
 • Ouderverstoting
 • Eenzaamheid

Dit soort situaties kunnen behoorlijk impact hebben op je dagelijks functioneren. Je kunt veel gaan piekeren waardoor je slecht slaapt en prikkelbaar wordt. Hierdoor verlies je grip op de situatie. 

omgaan met rouw

Krijg je weer grip op de situatie

Door inzicht te krijgen in de situatie en zelfonderzoek te doen, ontstaat er ruimte om te leren omgaan met je worstelingen en gevoelens. Een effectieve manier om met probleemsituaties om te gaan is door erover te schrijven. Het helpt je om de (probleem)situatie helder in beeld te krijgen waardoor je er vanuit andere perspectieven naar kunt kijken. Daarbij creëer je ruimte om nieuwe mogelijkheden te ontdekken.

In mijn praktijk werk ik met e-mailcoaching, waarbij je al schrijvend tot inzicht komt en oplossingen gaat zien voor jouw probleemsituatie. Daarnaast maak ik tevens gebruik van online video-sessies en wandelcoaching.

coaching bij hoogsensitiviteit

Een goed gesprek

Je hebt de draad van alledag weer opgepakt. Ondanks dat je het aardig redt, zou je wel eens met een professional willen praten, zonder meteen een traject te starten. Je wilt een luisterend oor, iemand die met je meedenkt of advies kan geven.

instap traject

E-mailcoaching

Ervaar de helende kracht van schrijven. Al schrijvend onderzoek je wat er in jou afspeelt en hoe dit tot stand gekomen is. Door contact te maken met je innerlijke wereld ga je verbanden zien en doe je waardevolle inzichten op. Je ervaart meer rust.

online coaching Rouw

Rouwcounseling

Rouwen doet ieder op zijn eigen manier. Waar de één liever schrijft over zijn verdriet, komt de andere tot zichzelf in de natuur. Rouwcounseling is maatwerk. Tijdens een gratis intakegesprek bespreken we wat het beste bij jou past.

Stel hier je vraag