Schrijven over wat je dwars zit als je hoofd overloopt van gedachten. Helpt dat? Of is het zinvoller een goed gesprek te voeren.

 

Een gedachtegang die op hol slaat

Je worstelt met een situatie. Er is iets gebeurd wat je niet lekker zit. Het blijft maar door je hoofd spoken. Kon je er maar even met iemand over praten, maar met wie? Je niet altijd een luisterend oor in de buurt. En dat is best lastig, zeker als je aan het piekeren slaat.

Zodra je geen oplossing ziet voor een (probleem)situatie en je blijft er maar over malen, kun je het best pen en papier pakken.

 

Schrijf het van je af

Beschrijf de (probleem)situatie die je dwarszit zo uitgebreid mogelijk, zodat je een zo volledig mogelijk beeld krijgt. Beschrijf wie er allemaal een rol speelt in de situatie en wat jouw rol was. Schrijf je diepste gedachten en gevoelens op. Laat je volledig gaan. Alles wat je wilt zeggen mag je zeggen. Dat is zo heerlijk van je woorden toevertrouwen aan het papier. Niemand heeft een oordeel. Wat je opschrijft is alleen voor jou bestemd. Niemand hoeft het te lezen. Datgene wat jou zo dwars zit, schrijf je in feite letterlijk van je af. Wanneer je dat gedaan hebt, zal je merken dat je je rustiger voelt.

 

Schrijven structureert en ordent de gedachtegang

Hoe komt het dat schrijven helpt? In eerste instantie lucht het op omdat je je verhaal kwijt kunt. Maar schrijven heeft nog een andere functie. Het ordent en structureert de gedachtegang. Wanneer je iets opschrijft zie je meteen wat er staat. Het voordeel hiervan is dat je het nog eens na kunt lezen. Het nalezen heeft tevens een reflecterende werking.

 

Schrijven werkt reflecterend

Zodra je naleest wat je geschreven hebt, kun je de situatie makkelijker van een afstand bekijken. Je krijgt het overzicht. Ook kun je jezelf vragen stellen. Wat is er werkelijk gebeurd? Welke rol speelde ik in het geheel? Welke keuzes had ik? Wat koos ik te doen? Waarom koos ik dat te doen? Welke keuze had ik ook kunnen maken? Hoe kwam mijn gedrag over op mijn omgeving? Wat voelde ik op dat moment? Waarom werd ik emotioneel zo geraakt? Wanneer (in welke situaties) voel ik me ook zo?

 

Inzicht door schrijven

Zodra je reflecteert op de situatie en je jezelf de juiste vragen stelt, kom je tot inzicht. Door je te richten op je eigen rol (gedrag) in een bepaalde situatie kun je groeien. Wanneer je een helder beeld hebt gekregen van de situatie en wat jou rol hierin is geweest, ontstaat er ruimte om je mogelijkheden te verkennen. Met het inzicht dat je gekregen hebt kom je tot een oplossing. Je weet wat je te doen staat, waardoor je niet verder hoeft te piekeren.

 

Schrijven werkt helend

Schrijven is een bewezen methode om emoties te verwerken. Een bekend onderzoeker op dit gebied is James W. Pennebaker. Middels zijn onderzoeken is aangetoond dat schrijven een helende werking heeft. Het schrijven over onverwerkte emoties, rouw, trauma en pijn helpt bij het verwerkingsproces. Deze manier van schrijven wordt ook wel expressief schrijven genoemd. Meer hierover kun je o.a. lezen in  “Opening up by writing it down” van James W. Pennebaker & Joshua M. Smith.

 

Lastig om jezelf vragen te stellen?

Soms is het lastig om jezelf de juiste vragen te stellen en kun je wel wat hulp gebruiken. Wanneer je er alleen niet uitkomt biedt e-mailcoaching een uitkomst. Met e-mailcoaching dwaal je diep af in jezelf om de antwoorden te vinden waar je naar op zoek bent. Tijdens een traject schrijf je over dát waar jij graag over wilt schrijven. Als coach faciliteer ik het proces slechts met de juiste vraagstelling waardoor je snel tot de kern komt. Zodra je begint met schrijven merk je meteen dat het oplucht. Het voordeel van e-mailcoaching is de je vrijwel meteen kunt starten met een traject en dat je na een week schrijven niet alleen rust en overzicht ervaart, maar ook weet wat je te doen staat. Meer over het e-mailtraject lees je hier…

Meer inspiratie en tips? Volg Krachtig vooruit op Facebook en/of Instagram 

Gratis HSP-test

 

Ontdek in een paar minuten of je HSP bent!

Vul je gegevens in en ontvang de test direct in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag