Schrijven over wat je dwars zit helpt dat als je hoofd overloopt van gedachten? Of is het zinvoller een goed gesprek te voeren.
Een gedachtegang die op hol slaat
Je worstelt met een situatie. Er is iets gebeurd wat je niet lekker zit. Het blijft maar door je hoofd spoken. Kon je er maar even met iemand over praten, maar met wie? Je niet altijd een luisterend oor in de buurt. En dat is best lastig, zeker als je aan het piekeren slaat.
Zodra je geen oplossing ziet voor een (probleem)situatie en je blijft er maar over malen, kun je het best pen en papier pakken.
Schrijf het van je af
Beschrijf de (probleem)situatie die je dwarszit zo uitgebreid mogelijk, zodat je een zo volledig mogelijk beeld krijgt. Beschrijf wie er allemaal een rol speelt in de situatie en wat jouw rol was. Schrijf je diepste gedachten en gevoelens op. Laat je volledig gaan. Alles wat je wilt zeggen mag je zeggen. Dat is zo heerlijk van je woorden toevertrouwen aan het papier. Niemand heeft een oordeel. Wat je opschrijft is alleen voor jou bestemd. Niemand hoeft het te lezen. Datgene wat jou zo dwars zit, schrijf je in feite letterlijk van je af. Wanneer je dat gedaan hebt, zal je merken dat je je rustiger voelt.
Schrijven structureert en ordent de gedachtegang
Hoe komt het dat schrijven helpt? In eerste instantie lucht het op omdat je je verhaal kwijt kunt. Maar schrijven heeft nog een andere functie. Het ordent en structureert de gedachtegang. Wanneer je iets opschrijft zie je meteen wat er staat. Het voordeel hiervan is dat je het nog eens na kunt lezen. Het nalezen heeft tevens een reflecterende werking.
Schrijven werkt reflecterend
Zodra je naleest wat je geschreven hebt, kun je de situatie makkelijker van een afstand bekijken. Je krijgt het overzicht. Ook kun je jezelf vragen stellen. Wat is er werkelijk gebeurd? Welke rol speelde ik in het geheel? Welke keuzes had ik? Wat koos ik te doen? Waarom koos ik dat te doen? Welke keuze had ik ook kunnen maken? Hoe kwam mijn gedrag over op mijn omgeving? Wat voelde ik op dat moment? Waarom werd ik emotioneel zo geraakt? Wanneer (in welke situaties) voel ik me ook zo?
Inzicht door schrijven
Zodra je reflecteert op de situatie en je jezelf de juiste vragen stelt, kom je tot inzicht. Door je te richten op je eigen rol (gedrag) in een bepaalde situatie kun je groeien. Wanneer je een helder beeld hebt gekregen van de situatie en wat jou rol hierin is geweest, ontstaat er ruimte om je mogelijkheden te verkennen. Met het inzicht dat je gekregen hebt kom je tot een oplossing. Je weet wat je te doen staat, waardoor je niet verder hoeft te piekeren.
Schrijven werkt helend
Schrijven is een bewezen methode om emoties te verwerken. Een bekend onderzoeker op dit gebied is James W. Pennebaker. Middels zijn onderzoeken is aangetoond dat schrijven een helende werking heeft. Het schrijven over onverwerkte emoties, rouw, trauma en pijn helpt bij het verwerkingsproces. Deze manier van schrijven wordt ook wel expressief schrijven genoemd. Meer hierover kun je o.a. lezen in “Opening up by writing it down” van James W. Pennebaker & Joshua M. Smith.
Lastig om jezef vragen te stellen?
Het is niet altijd eenvoudig om jezelf de juiste vragen te stellen. Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Wanneer je er alleen niet uitkomt biedt e-mailcoaching de mogelijkheid om snel tot de kern te komen.