Soms is één zin genoeg om jezelf aan het twijfelen te brengen.“Je bent veel te gevoelig.” Misschien heb je het vaker gehoord en ben je het zelfs gaan geloven. En voor je het weet, wordt het een waarheid die je met je meedraagt. Maar… is het écht waar? Of is het een verhaal dat zich stilletjes heeft vastgezet in je hoofd?

In deze blog lees je hoe woorden overtuigingen worden, waarom dat bij hoogsensitieve personen vaak meer impact heeft, en vooral: hoe je die overtuigingen kunt leren herkennen en loslaten. Zodat je je niet kleiner maakt, maar juist krachtiger – met meer zelfvertrouwen en een eerlijker beeld van wie je bent.

Het verhaal van Maria

Waarom ben ik ook zó gevoelig?

Die gedachte spookte al dagen door Maria’s hoofd.

Ze was verdrietig. Boos ook. Haar zus had in een ruzie gezegd dat ze nooit alles tegen haar durfde te zeggen — omdat Maria altijd zo gekwetst reageerde. “Ik moet voortdurend op eieren lopen bij jou,” had ze eruit geflapt. Het raakte Maria diep. Ze voelde zich afgewezen. Weer te gevoelig. En ergens, heel stilletjes, was ze dat zelf ook gaan geloven.

“Kun je mij helpen om minder gevoelig te zijn?” vroeg ze tijdens ons eerste gesprek.

Maria groeide op met het label overgevoelig. Ze was snel geraakt, trok zich dingen persoonlijk aan, huilde als iemand grap maakte over haar. Waarop anderen reageerden dat ze zich niet zo moest aanstellen. “Doe eens wat minder moeilijk. Het is toch niet zo erg?”
En dat zette haar aan het twijfelen: “Hadden ze gelijk?” Deze uitspraken bleven hangen en zette zich vast als overtuigingen. Ze was gaan geloven dat er iets niet aan haar klopte. Dat ze lastig was en te kwetsbaar.

Pas op latere leeftijd ontdekte Maria dat ze hoogsensitief is. Eindelijk vielen de puzzelstukjes op hun plek. Maar het begrip van haar omgeving bleef uit. Ondanks alle uitleg. Dat resulteerde in destructief gedrag. Maria ging zich ernaar gedragen. Ze begon zich in te houden. Paste zich aan. En verloor stukje bij beetje het vertrouwen in haar eigen gevoelens.

 

De verhalen die we onszelf vertellen

Wat Maria is gaan geloven over zichzelf, noemen we in de psychologie belemmerende overtuigingen. Gedachten die zo vaak herhaald zijn — door anderen, en uiteindelijk ook door jezelf — dat je ze niet meer als gedachten ziet, maar als feiten.

“Ik ben te gevoelig.”

“Mensen kunnen niet eerlijk tegen mij zijn.”

“Ik ben niet sterk genoeg.”

Het zijn geen bewuste keuzes. Deze overtuigingen ontstaan langzaam, vaak al in je kindertijd. En als je hoogsensitief bent, komen dit soort boodschappen vaak extra hard binnen. Je neemt meer subtiele signalen waar, voelt stemmingen feilloos aan, en je brein verwerkt alles diepgaander. Daardoor kunnen ook afwijzende of kritische opmerkingen zich steviger vastzetten. En hoe vaker je iets hoort, hoe groter de kans dat je het gelooft. Zelfs als het niet waar is. Zelfs als het je belemmert in het leven dat je eigenlijk zou willen leiden.

 

Jij bent niet je gedachten

Als je iets vaak genoeg hoort, ga je het geloven. “Je bent te gevoelig.” Misschien is die zin zo vaak tegen je gezegd, dat hij als een soort waarheid in je hoofd is blijven hangen. Maar een gedachte is geen feit. Het is een verhaal dat zich heeft vastgezet. En verhalen… kun je herschrijven.

Wat als je het zó zou zien:

Ik ben hoogsensitief. Daardoor neem ik meer waar en voel ik meer. Dat is soms intens, maar dat maakt mij niet zwak of ‘te’ gevoelig.

Sterker nog: die gevoeligheid maakt je opmerkzaam, zorgzaam, intuïtief. Je bent dus niet minder, maar voelt gewoon meer.

En wat je denkt over jezelf… dat kun je onderzoeken. Je hoeft niet alles te geloven wat je verstand zegt. Soms helpt het om een gedachte even vanaf een afstand te bekijken. Door jezelf te vragen: Is dit echt waar? Of is dit een oud verhaal dat me klein houdt?

Alleen al door die vraag ontstaat er ruimte. Ruimte om jezelf anders te zien. Ruimte om los te komen van overtuigingen die je beperken. En om nieuwe, helpende verhalen toe te laten. Verhalen waarin je mag zijn wie je bent. Met alles wat je voelt.

 

Je bent niet te gevoelig

Gevoeligheid is geen zwakte, maar een kracht die je mag leren begrijpen en omarmen. Hoe je over jezelf denkt, bepaalt hoe je jezelf behandelt. Dus als oude overtuigingen je klein houden… weet dan: je hoeft ze niet te blijven geloven. Je mag nieuwe verhalen schrijven. Verhalen die recht doen aan wie je werkelijk bent. 

 

Tot slot

Woorden doen ertoe. Wat je tegen jezelf zegt, en wat je aan anderen vertelt. Ze kleuren hoe je naar jezelf kijkt – en hoe anderen jou zien. De verhalen die we onszelf vertellen, kunnen ons klein houden. Maar je kunt ze ook herschrijven. Niet in één keer, maar stap voor stap. Door milder te worden voor jezelf. En, door jezelf niet langer te veroordelen, maar te ontmoeten.

 Wil je ontdekken hoe jij je hoogsensitiviteit op een andere manier kunt gaan zien – en omarmen wie jij bent, met alles wat je voelt? In een verhelderend gesprek kijk ik graag met je mee. Soms zie je zelf niet wat je verder helpt – of welke stap je op weg helpt.

Krachtig vooruit - Hoogsensitiviteit omarmen

Gratis HSP-test

 

Ontdek in een paar minuten of je HSP bent!

Vul je gegevens in en ontvang de HSP-test direct in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag