Vrienden met je ex. Het komt voor dat na verloop van tijd ex-echtgenoten prima met elkaar door een deur kunnen. Ze vieren de verjaardagen van de kinderen samen en soms zelfs feestdagen als kerst, sinterklaas of anderen gelegenheden. Prachtig natuurlijk voor de kinderen als dat zo kan, maar hoe haalbaar is dat en moet je dat kost wat kost willen?

 

Beste vrienden met je ex

Als iemand mij verteld dat ze ‘beste’ vrienden zijn met hun ex, dan krap ik mezelf wel even achter de oren. De vraag die op mijn lippen ligt is: “Waarom zijn jullie dan gescheiden?” Werkelijk, als je echt beste maatjes bent, waarom zou je dan door een scheiding gaan? Een scheiding betekent over het algemeen een hoop ellende, een chaotische periode waarin allerlei emoties je de oren om vliegen. En niet te vergeten, de pijn en het verdriet dat het bij de kinderen teweeg brengt.

Eerlijk gezegd, kan ik me er weinig bij voorstellen, op een enkele uitzondering na. Bijvoorbeeld dat je er beiden achter komt dat de koek op is, de kinderen de deur uit zijn en je allebei de wens hebt om je eigen weg te gaan, maar jullie in de basis altijd beste maatjes waren. In dat geval heb je er beiden vrede mee. Kortom, het hangt er sterk af van hoe je uit elkaar bent gegaan, de reden van het scheiden en hoe diep de vriendschap zit.

 

Zeldzaam

Laten we eerlijk zijn goede vrienden met je ex, is toch zeldzaam. Ik ken slechts een paar voorbeelden. Wat me daarbij opvalt is, dat er een lange periode overheen gegaan is voordat de vriendschap zich hersteld heeft. De ex-echtgenoten hebben hun eigen leven opgepakt, ze hebben hun leed verwerkt en hebben het welzijn van de kinderen voorop gezet. Opvallend is ook dat de scheiding goed verlopen is. De ex-partners hebben elkaar gerespecteerd en er is geen geweld aangedaan (fysiek, psychisch of financieel). Vaak zie je dat er ook een goede relatie was met de ex-schoonfamilie.

 

Verschillende situaties

Hoe de situatie was toen je ging scheiden speelt een grote rol. Ook is er een groot verschil tussen kinderen die al het huis uit zijn en een situatie waarbij er kleine kinderen in het spel zijn.

Wanneer de kinderen volwassen zijn, kunnen ex-echtgenoten makkelijker hun eigen leven leiden. De kinderen leiden immers ook hun eigen leven. Je deelt alleen nog gelegenheden die de kinderen aangaan, zoals een verjaardag, 21-dinner, afstudeerfeest, bruiloft of iets dergelijks.

Ga je met kleine kinderen uit elkaar, dan heb je vaker met elkaar te maken. Je deelt immers nog de zorg. Afhankelijk van de relatie met je ex is het de vraag, óf je wel verjaardagen en/of feestdagen met elkaar wilt vieren, of dat je dat liever afzonderlijk doet.

In ieder geval is het fijn voor de kinderen als je met elkaar door één deur kan. Het is prachtig als je het weer gezellig met elkaar kan hebben en goed overweg kan met elkaars ‘nieuwe’ partners. Overigens is het wel een uitzondering dat je met elkaar (als stel) bevriend raakt en dingen onderneemt zonder de aanwezigheid van de kinderen. Vier je gezamenlijk een verjaardag of kerst dan doe je dat meestal toch voor en met de kinderen.

 

Het ideale plaatje

In mijn opinie is het niet per se nodig om ‘goede’ vrienden te zijn. Je hoeft echt niet bij elkaar de deur plat te lopen of met elkaar op vakantie te gaan. Dat zou voor de kinderen ook weleens voor verwarring kunnen zorgen. Belangrijker is om respectvol met elkaar om te gaan. Dat is niet alleen fijn voor de kinderen, maar ook voor jezelf. Daarbij is het tevens van belang om te koesteren wat eens was. Zodat kinderen weten dat ze uit een liefdevolle relatie zijn geboren, die anders verlopen is dan aanvankelijk de intentie was. Dát is heel waardevol voor een kind.

 

Niet haalbaar

Helaas zijn er ook situaties waarin het niet haalbaar is om met je ex bevriend te zijn. Denk maar aan een huwelijk waarin fysiek of psychisch geweld heeft plaatsgevonden. Een ex die gestalkt is door de andere ex of een privé detective. Een ex die zwaar verslaaft was (drugs, drank, gokken e.d.)  Een ex die de kinderen weggehouden heeft bij de andere ouder. Een ex die financieel benadeeld of uitgekleed is. Een vechtscheiding die behoorlijke wonden heeft nagelaten. Kortom, allemaal situaties waarbij éen van de ex-echtgenoten of beiden geweld is aangedaan. Die pijn moet helen en in sommige gevallen heelt dat nooit helemaal. Helaas bestaan die situaties, wat veel impact heeft op de kinderen. Ze raken hierdoor beschadigd en zullen in hun volwassen leven, zelf hun weg hierin moeten vinden.

 

Goede begeleiding

Desalniettemin, zijn er tegenwoordig goede begeleiders tijdens en na de scheiding in de vorm van mediators/scheidingscoaches, kindercoaches e.d. Gelukkig is er veel aandacht voor de kinderen. Ook zijn steeds meer ouders zich bewust, hoe belangrijk het is, dat de schade voor de kinderen zo beperkt mogelijk blijft. Want hoe je het went of keert, een scheiding heeft gewoon veel impact op het leven van alle partijen. Daarom is het van essentieel belang dat de ouders overeind blijven tijdens en na de scheiding én ze goed herstellen. Je kunt immers alleen een goede ouder zijn als je lekker in je vel zit.

 

Ga je momenteel door een scheiding of ben je pas gescheiden? Vind je het lastig om alle ballen in de lucht te houden? Merk je dat je behoorlijk worstelt met emoties of andere issues en kun je wel wat hulp gebruiken? Plan vrijblijvend een verhelderend gesprek met mij in. Dan bespreken we samen welke stappen je kunt nemen om meer grip op de situatie te krijgen.

Krachtig vooruit - Hoogsensitiviteit omarmen

Gratis HSP-test

 

Ontdek in een paar minuten of je HSP bent!

Vul je gegevens in en ontvang de test direct in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag