Over Petra

Petra van den Luitgaarden

Toegepast psycholoog  

Professioneel coach

‘‘Echte vrijheid ontstaat zodra je vrij bent van innerlijke strijd’’

 

Online coaching en training bij hoogsensitiviteit

Hi,

mijn naam is Petra

Als toegepast psycholoog heb ik me gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, niet alleen omdat ik zelf hoogsensitief ben, maar ook omdat ik zie hoeveel prachtige talenten er schuilgaan achter dit ‘mooie’ temperament.

Mijn persoonlijke reis naar zelfbewustzijn als hoogsensitief individu heeft me geleid naar een diepgaand begrip van de uitdagingen en de geweldige mogelijkheden die hoogsensitiviteit met zich meebrengt. Ik ben ervan overtuigd dat hoogsensitiviteit een unieke kracht is die je in staat stelt om op een dieper niveau te leven.

Met mijn ervaring als toegepast psycholoog en mijn diepgaande kennis van hoogsensitiviteit, sta ik klaar om jou te begeleiden op jouw eigen ontdekkingsreis naar persoonlijke groei en innerlijke kracht. Je ontdekt hoe je jouw hoogsensitiviteit kunt omarmen, zodat je veerkrachtiger wordt en vol zelfvertrouwen in het leven staat.

Ik geloof sterk in de kracht van hoogsensitiviteit en ben hier om jou te helpen jouw volledige potentieel te ontdekken en te ontketenen. Laten we samen bouwen aan een leven waarin je jezelf kunt ontplooien, met kracht en authenticiteit als jouw leidraad.

Mijn persoonlijke reis als HSP

In 2009 kwam ik erachter dat ik hoogsensitief ben. Na het lezen van het boek: ‘Hoog Sensitieve Personen – Hoe blijf je overeind als de wereld je overweldigt’ van Elaine N. Aron, Amerikaans psychotherapeut en universitair docent psychologie, viel alles op zijn plek.

Eindelijk begreep ik waarom ik me vaak onbegrepen voelde en me soms zo overweldigd voelde. Ik snapte waarom anderen mij ‘overgevoelig’ of verlegen noemde. En waarom ik meestal de kat uit de boom kijk. Ook verklaarde het waarom ik anderen en situaties goed aanvoel.

 

Professioneel coach

Aan het begin van mijn jaaropleiding ‘Professioneel coach’ vroeg een medestudent mij of ik hoogsensitief was. Ik had weleens van die term gehoord, maar me er nog niet in verdiept. Nadat ik me hierin verdiepte werd de weg van mijn persoonlijke ontwikkeling een stuk helderder. Tijdens deze opleiding werkt iedere student aan een persoonlijk jaarthema voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Mijn thema was dat ik steviger in het leven wilde staan. Ik wilde ontdekken hoe ik dicht bij mijn gevoel kon blijven en beter mijn grenzen aan kon geven. Een thema wat voor veel HSP’s herkenbaar is.

 

Verdieping in hoogsensitiviteit

Sinds mijn coachopleiding las ik het ene na het andere boek over hoogsensitiviteit, waardoor ik meer inzicht en tips kreeg. Maar, het hielp me niet echt om goed met mijn sensitiviteit om te gaan. Niet veel later speelde mijn sensitiviteit mij parten op mijn werk. Toen besloot ik een HSP coach te zoeken. Zo kwam ik terecht bij Annek Tol. Dat hielp. Na een aantal coachsessies had ik voldoende tools in handen om beter met mijn sensitiviteit om te gaan.

 

Studie Psychologie

Later, tijdens mijn studie psychologie, kwam ik terug bij Annek. Dit keer als psychologiestudent. Tijdens mijn studie deed ik literatuur onderzoek naar hoogsensitiviteit en werk. En deed ik een kwalitatief onderzoek naar hoogsensitiviteit en burn-out.

Annek was net klaar met haar boek: ‘Hoogsensitiviteit professioneel gezien’. Als één van de eerste ontving ik een exemplaar, wat een waardevolle aanvulling was voor mijn onderzoek. Mijn onderzoek deed ik onder haar cliënten. Wat opviel was dat HSP vrij snel kunnen herstellen van burn-out omdat ze makkelijk het grote geheel zien. Als ze eenmaal zien wat ze nodig hebben om te herstellen, gaan ze gericht aan de slag met een effectief plan van aanpak.

 

Start coachpraktijk

Eind 2016 ben ik mijn online coachpraktijk gestart, waarbij ik in eerste instantie alleen e-mailcoaching aanbood. Daarnaast ontwikkelde ik me verder in HSP-coaching, stresscounseling, counseling bij rouw en depressie en ACT (Acceptance and Commitment Therapy).

In het begin hielp ik voornamelijk cliënten die veel last hadden van stress en in een burn-out dreigde te komen. Ook hielp ik veel cliënten die net gescheiden waren, met het weer op de rit krijgen van hun leven. Ondertussen merkte ik dat er steeds vaker hoogsensitieve cliënten de weg naar mijn praktijk vonden. Sindsdien richt ik me volledig op (hoog) sensitieve vrouwen die krachtiger in het leven willen staan en voluit willen leven. Ook heb ik mijn diensten uitgebreid met video-coaching en wandelcoaching.

 

HSP psycholoog

Mijn cliënten noemen me vaak “de HSP psycholoog”, vanwege mijn achtergrond, maar in mijn werk ben ik voornamelijk coachend bezig, dus is HSP coach is ook passend. Op deze website spreek ik over coaching en training. Dat heeft te maken met de therapievormen die ik coachend toepas en je aan het werk zet met huiswerkoefeningen om het geleerde meteen in de praktijk te zetten. Om jou zo optimaal mogelijk te kunnen helpen, blijf ik op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied. Jezelf blijven ontwikkelen zie ik als een ‘ongoing process.

“Let go of who you think you’re supposed to be;

embrace who you are.”

– Brené Brown –

Mijn werkwijze

HSP coach

Hoe ik jou begeleid als HSP psycholoog

Tijdens onze eerste kennismaking kijken we naar waar jij nu staat en wat je wilt bereiken. Samen bespreken we jouw hulpvraag en de meest geschikte route voor jou.

Dankzij mijn achtergrond en ervaring die ik door de jaren heen heb opgebouwd, heb ik een mooi aanbod samengesteld. Hiermee zet je krachtige stappen naar een leven waarin je stevig in het leven staat als HSP en voluit leeft.

Ik werk met trajecten omdat ik van mening ben, dat er geen grote verandering zal plaatsvinden met één enkele sessie. Daarbij ben ik resultaat gericht en weet uit ervaring dat je met alleen coachgesprekken niet altijd het optimale resultaat bereikt. Vandaar dat ik tijdens de sessies ook gebruik maak van oefeningen en je aanspoor tot actie. Zodra je nieuwe inzichten en opgedane kennis omzet naar actie vindt er daadwerkelijk verandering plaats. 

Mede door mijn hoogsensitiviteit voel ik sfeer, situaties en mensen haarfijn aan. Dit helpt enorm wanneer ik jou begeleid. Mijn cliënten omschrijven me als warm, liefdevol, rustgevend, creatief en vernieuwend.

Als je je beperkt voelt door je hoogsensitiviteit en daardoor niet optimaal functioneert, raakt me dat oprecht, omdat hoogsensitiviteit mooie kwaliteiten met zich meebrengt. Daarom help ik je graag krachtiger en authentieker te worden, zodat je voluit gaat leven.  Als jou dat aanspreekt, ben ik jouw aansporende regisseur tijdens het traject. 

 

 

Werkvormen

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Hoogsensitiviteit

Omdat ik me graag verder ontwikkel als HSP psycholoog volgde ik de opleiding Acceptance and Commitment Therapy. De visie achter deze therapie is in lijn met hoe ik zelf in het leven sta. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat ACT uitermate geschikt is voor hoogsensitieve personen.

De Acceptance and Commitment Therapy behoort tot de derde generatie gedragstherapie. Belemmerende gedachten kunnen een enorm negatief effect hebben op ons welzijn. Met ACT word je je meer bewust van de werking van je geest (verstand). Je leert hoe je rijk en voluit leeft met meer aandacht voor het hier en nu.

ACT is een therapie waar voelen en ervaren centraal staat. Daarom wordt er tijdens de de sessies veel gebruik gemaakt van  metaforen en oefeningen.  Het voluit leven-traject is volledig gebaseerd op ACT.

Krachtig vooruit gesprek

Creativiteit en hoogsensitiviteit

Creativiteit en hoogsensitiviteit vormen vaak een krachtige combinatie. Niet alleen op het gebied van kunstzinnigheid, maar ook in het denkproces is creatief denken een van de vele talenten van HSP.

In mijn werk als HSP-psycholoog vind ik het belangrijk om ook mijn eigen creatieve kant tot uiting te laten komen. Daarom maak ik graag gebruik van creatieve werkvormen.

Een van die werkvormen is de Persoonlijke Kracht-methodiek, die gebaseerd is op de psychologie van kleur en de eeuwenoude filosofie van elementen als metafoor voor gedrag van mensen.

De fascinerende wereld van kleurenpsychologie is een wetenschap die al ruim 200 jaar wordt bestudeerd. Hoewel psychologen en onderzoekers verschillende meningen hebben over de precieze invloed van kleuren op ons, staat vast dat kleuren een aanzienlijk effect hebben op hoe we ons voelen en gedragen. Voor hoogsensitieve personen, die gevoeliger zijn voor sferen en alles intenser ervaren, geloof ik sterk in het positieve effect van het spelen met kleur.

Door zelf te experimenteren met het dragen van specifieke kleuren en het toepassen van kleur in mijn omgeving, heb ik persoonlijk ervaren hoe kleuren daadwerkelijk kracht kunnen geven op momenten dat je het nodig hebt.

Met de Persoonlijke kracht-methodiek kunnen we snel inzicht krijgen in jouw grootste kracht, diepste drijfveren en het pad dat bij je past. Op een speelse en inspirerende manier leer je jezelf beter kennen aan de hand van kleur en elementen. Vanzelfsprekend verwerk ik deze methodiek in een traject op het moment dat het van toepassing is.

e-mailcoachtraject voor zelfonderzoekend schrijven

De kracht van schrijven

Een andere creatieve uiting is schrijven. Toen ik de kracht van schrijven ontdekte kon ik niet anders dan op zoek gaan naar een methodiek voor E-mailcoaching. 

Tijdens mijn stage Arbeid en Organisatie Psychologie deed ik onderzoek naar evidence-based methodieken voor e-mailcoaching. Hierdoor heb ik verschillende methodieken grondig onderzocht. 

De Mindful Analysis methodiek sprak mij persoonlijk bijzonder aan. Bij deze benadering staat de cliënt volledig centraal, terwijl de coach op de achtergrond blijft. De coach faciliteert alleen de vraagstelling, waardoor de cliënt diep in zichzelf kan afdalen en sneller tot de kern komt. 

Door het zogenaamde ‘van je af schrijven’ ervaar je vrijwel meteen meer rust. Maar ook, omdat het schrijven de gedachtegang ordent en structureert. Dit intensieve, verdiepende en effectieve traject biedt waardevolle resultaten. 

Gedurende een week schrijf je dagelijks heen en weer, achter je computer, comfortabel vanuit je eigen vertrouwde omgeving. Het grote voordeel van deze vorm van coaching is dat je niet gebonden bent aan specifieke tijden en locaties. Je kunt schrijven op een moment dat jou het beste uitkomt. Wil je meer te weten komen over deze krachtige methode? Hier lees je er meer over…

Mijn expertise en opleidingen

Toegepaste psychologie

Als toegepast psycholoog ben ik getraind om menselijk gedrag te observeren, interpreteren, verklaren en beïnvloeden, waardoor ik een expert ben in gedragsverandering en jou vooruit kan helpen. Ook op het gebied van werk kijk ik met je mee, waar ik je ondersteun bij het creëren of optimaliseren van een (mentale) gezonde werkomgeving.

 

Als geregistreerd lid van de NBTP (Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepast Psychologen), handel ik in overeenstemming met hun richtlijnen om te voldoen aan strenge kwaliteitscriteria die in de statuten van deze beroepsvereniging zijn vastgelegd. Mijn professionaliteit en voortdurende groei blijven gewaarborgd door regelmatige deelname aan intervisiebijeenkomsten met vakgenoten en door altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen mijn vakgebied.

Lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Toegepaste Psychologen.

Lid nr. TPL2017101121

Relevante opleidingen en trainingen

 • BSc. Toegepaste Psychologie
 • Professioneel Coach  (NOBCO & EMCC erkenning).
 • Acceptance and Commitment Therapy
 • HSP Coaching
 • Hoogsensitiviteitsanalyse voor professionals (Esther Bergsma).
 • Stresscounseling.
 • Counseling bij depressie en rouw.
 • Persoonlijke Kracht coaching.
 • RET (Rationeel Emotieve Therapie)
 • Practitioner’s training Mindful Analysis
 • E-vaardig trainen en coachen.
 • Creatieve Therapie

Relevante werkervaring

Mijn eerste coachervaring heb ik opgedaan in mijn eigen praktijk voor Imago coaching, advies en training, waar ik tien jaar lang actief was. Daarnaast heb ik waardevolle ervaring opgedaan in de onderwijssector als mentor. Ook heb ik een aantal jaren als vrijwilliger en mentor voor de Luisterlijn gewerkt.

Sinds 2016 ben ik volledig toegewijd aan mijn rol als toegepast psycholoog in mijn online praktijk, waar ik met trots mijn expertise inzet om jouw groei en welzijn te bevorderen. Naast mijn praktijk werk ik als freelance docent Life coaching en sta ik onder de naam ‘Krachtig vooruit coaching en training‘ geregistreerd als docent in het CRKBO-register (Centraal Register kort Beroepsonderwijs).

Inspirerende verhalen van cliënten en hun reis naar succes

Wat heb ik veel over mezelf geleerd! Ik wilde mijn kracht in sensitief zijn ontdekken en kunnen toepassen. We zijn begonnen met inzicht krijgen in mijn basisbehoeften (voeding, beweging, rust, enz.) en daarin een balans vinden. Daarna zijn we gaan kijken naar wat er speelde en waardoor ik me niet krachtig voelde. Door opdrachten aan de hand van actuele situaties in mijn leven heb ik inzichtelijk gekregen wat ik nodig heb én wat er al is. Ik heb enorm veel informatie gekregen om in mijn kracht te gaan staan, letterlijk!

Met alles wat ik geleerd heb, kan ik nu ‘krachtig vooruit’. Dankzij Petra heb ik een spreekwoordelijke gereedschapskist die gevuld is met allerlei afgestemde tools die ik er dagelijks bij kan pakken.

Wat ik enorm heb gewaardeerd in het traject zijn de verhelderende vragen van Petra, haar sensitiviteit, betrokkenheid, hsp-kennis, creativiteit, inlevingsvermogen, integriteit, luisterende houding, resultaatgerichtheid en directheid.

Birgit Melis

Met Petra’s warme persoonlijkheid neemt zij je mee wie je als mens in je kern bent. Tijdens het Krachtig vooruit gesprek ontdekte ik mijn Powertype, Balanskleur en tot welk Element ik behoor. Zeer waardevol om je zelf door kleuren te herkennen!

Petra gebruikt de technieken van de kleuren om inzicht te geven wie je bent, hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien. Zeker een “me APK ‘je” waard om je zelf cadeau te geven. Met deze schat van informatie kan je nog mooier door het leven te gaan!

Marie-Claire van Poelje

Ik ging op zoek naar hulp omdat ik merkte dat ik in cirkels dacht en zelf niet tot de oplossing kwam. Juist omdat ik veel in mijn hoofd zit dacht ik dat e-mail coaching iets voor mij zou zijn. Dat bleek ook zo te zijn en ik heb veel nieuwe inzichten opgedaan dankzij de juiste vraagstelling en de adviezen van Petra. Ze is erg begripvol, eerlijk en denkt met je mee, maar ze zet je vooral zelf aan het denken. Daardoor heb ik nu een helder overzicht van waar ik tegenaanloop en een andere kijk op mijn situatie die mij verder helpt. Ik kan het iedereen aanbevelen die veel in zijn hoofd zit en er voor zijn of haar gevoel niet uitkomt. Er is zeker een oplossing, ook voor jou en Petra kan je daarbij helpen om die oplossing te vinden.

Eva Baijens

Ik snapte niet dat ik zo enorm heftig reageerde op een conflict. Omdat ik mezelf volledig kwijt was, ging ik op zoek naar hulp. Via internet deed ik een HSP-test van Petra omdat ik al langer vermoedde dat ik hoogsensitief ben. De test bevestigde dit.

Ik wilde hulp van een psycholoog/coach die gespecialiseerd is in hoogsensitiviteit. Petra sprak me het meeste aan. Ze is toegankelijk en meteen bereikbaar. Dezelfde dag nam ze nog contact met me op. Dat vond ik fijn omdat ik in paniek was.

Petra is in haar begeleiding duidelijk, begripvol en zorgzaam. Ik ben me bewuster geworden van mijn hoogsensitiviteit en mijn manier van denken en handelen. Inmiddels weet ik hoe ik nare gedachten kan loslaten en ze om kan zetten naar positieve gedachten. Ook heeft Petra me de tools gegeven om het conflict op te lossen. Hierdoor is er een enorme last van mijn schouders is gevallen.

Het traject heb ik als heel prettig en zinvol ervaren. Petra pakte het meteen goed aan en begreep me. Haar manier van coachen heb ik als warm en fijn ervaren. Het traject heeft me erg geholpen en voldeed volledig aan mijn verwachtingen. Ik voel me nu stukken beter en zou dit traject zeker aan anderen aanbevelen.

Herma Vergeer

Verhelderend gesprek

Ontdek de weg naar authenticiteit en voluit leven

 

Voel je je soms overweldigd en zie je door de bomen het bos niet meer? Ben je op zoek naar de juiste volgende stap in jouw persoonlijke groei?

Ontvang nu gratis tips en waardevolle inzichten om voluit te leven en jouw ware potentieel te bereiken.

Aarzel niet langer en plan vandaag nog een vrijblijvend online adviesgesprek met mij in. Samen zullen we jouw pad naar meer veerkracht en authenticiteit verkennen en je begeleiden op jouw reis naar een krachtig en betekenisvol leven.

HSP coach
Stel hier je vraag