Welverdiende vakanties zijn vaak een moment van ontspanning, avontuur en kostbare herinneringen. Toch kan deze tijd een uitdaging zijn voor hoogsensitieve personen (HSP). Vooral als je jezelf een beetje bent kwijtgeraakt. Als HSP coach begrijp ik hoe belangrijk het is om op vakantie te kunnen genieten en in contact te staan met jezelf. Daarom deel ik graag waardevolle tips hoe je als hoogsensitief persoon meer geniet van je vakantie en voorkomt dat je overprikkelt raakt.

 

Luister naar je lichaam en geest tijdens je vakantie

Vakanties kunnen soms overweldigend zijn, vooral wanneer we worden blootgesteld aan nieuwe omgevingen en veel prikkels. Neem daarom regelmatig een moment van rust en luister naar wat je lichaam en geest nodig hebben.

Een korte wandeling in de natuur, een meditatiemoment bij zonsopgang of gewoon ontspannen met een goed boek kunnen je helpen om je eigen ritme te volgen, zodat je beter aanvoelt wat je nodig hebt en je je vakantie daarop kunt aanpassen.

 

Creëer je eigen veilige plek

Tijdens vakanties heb je niet altijd controle over je omgeving, maar je kunt wel een veilige plek voor jezelf creëren waar je je kunt terugtrekken wanneer dat nodig is.

Stel je voor dat je met je familie op reis bent. Dat kan soms best druk en chaotisch zijn. Als je merkt dat je hierdoor overweldigt raakt, gebruik dan je hotelkamer – of slaapkamer als je gezamenlijk een vakantiehuis deelt – als jouw persoonlijke toevluchtsoord.

Creëer een gezellige plek met zachte verlichting, een comfortabele stoel en je favoriete boeken of tijdschriften. Zodra je behoefte hebt aan wat tijd voor jezelf, trek je je even terug in deze ruimte. Je zult versteld staan van hoeveel energie je hierdoor kunt terugwinnen en hoeveel beter je je voelt om weer deel te nemen aan activiteiten met je familie.

 

Stel grenzen en zeg ‘nee’ wanneer nodig

Hoogsensitieve personen hebben vaak de neiging om anderen tevreden te stellen en zichzelf op de tweede plaats te zetten. Tijdens je vakantie is het essentieel om grenzen te stellen en soms ‘nee’ te zeggen tegen activiteiten of verzoeken die niet goed aanvoelen. ‘Nee’ zeggen kan ongemakkelijk voelen. Vooral als je het niet gewend bent. Luister naar je intuïtie. Het is oké om je eigen grenzen te stellen en eerlijk te zijn over wat je wel en niet wilt doen. Dat helpt je om meer in lijn te leven met je eigen waarden en behoeften.

 

Verken de schoonheid van hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit heeft een prachtige kant die we soms over het hoofd zien. Je diepe verbinding met emoties en je omgeving stelt je in staat om te genieten van kleine momenten van schoonheid en rust.

Stel je voor dat je op een tropisch eiland bent.  Je loopt met je bloten voeten door het zachte zand terwijl je de zilte zeelucht inademt. Het geluid van de golven die zachtjes op het strand breken, roept een gevoel van vrede en verwondering op. Deze momenten van intensiteit en diepgang kunnen je vakantie verrijken. Door je bewust te zijn van deze bijzondere momenten, leer je meer te waarderen wat het leven te bieden heeft en sta je open voor de prachtige kant van het hoogsensitief zijn.

 

Leef volgens je eigen waarden

Een vakantie is een uitstekende gelegenheid om jezelf te herinneren aan wat echt belangrijk is in het leven en om bewust te leven volgens je eigen waarden.

Stel je voor dat je op een culturele ontdekkingsreis bent. Je komt in aanraking met lokale tradities en gebruiken die je diep raken. Misschien ben je geïnspireerd geraakt door de vriendelijkheid van de mensen, hun eenvoudig levensstijl en de waarde die ze hechten aan familie en gemeenschap.

Neem deze inzichten mee naar huis en integreer ze in je dagelijkse leven. Als je meer tijd wilt doorbrengen met je dierbaren, jezelf wilt focussen op persoonlijke groei of je wilt inzetten voor een goed doel, laat deze waarden dan leidend zijn in je keuzes, zowel tijdens je vakantie als daarna.

Leven volgens je eigen waarden geeft je een gevoel van vervulling en van betekenis. Dat resulteert in een betere vakantie-ervaring en een leven dat in lijn is met je diepste wensen.

 

Genieten van je vakantie

Geniet van elke seconde van je vakantie. Geef jezelf toestemming om te ontspannen. Omarm je hoogsensitiviteit en leef voluit. Door goed om te gaan met prikkels en dicht bij jezelf te blijven, ontdek je de prachtige kant van het hoogsensitief zijn en beleef je een vakantie om nooit te vergeten.

 

Wil je de kracht van je hoogsensitiviteit ontdekken en voluit leven? Het online coachtraject  ‘Hoogsensitiviteit omarmen’ helpt je direct om stappen hierin te maken. 

Gratis HSP-test

 

Ontdek in een paar minuten of je HSP bent!

Vul je gegevens in en ontvang de test direct in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag