Tijd vrijmaken voor jezelf, was het maar zo simpel. Hoe vaak komt het niet voor dat je je iets voorneemt en het er niet van komt.

 

Verleiding

Je hebt een moment voor jezelf gekozen wanneer je het huis alleen voor je hebt. Je verlangt ernaar om onderuit gezakt in alle rust een boek te lezen. Dat boek wat al weken klaarligt, maar waar je nog niet aan toegekomen bent. Eindelijk is het zover, iedereen is het huis uit, je boek ligt klaar. Je zet een kop thee en dan gaat de deurbel. Wat doe je?

Grote kans dat je naar de deur loopt om te kijken wie er aanbelt. Als de pakketdienst  voor de deur staat is dat niet zo erg, maar wat als het je vriendin is die behoefte heeft aan een luisterend oor? Even flitst het door je hoofd, ga ik nu zeggen dat ik zo weg moet? Of zal ik haar maar een kop thee aanbieden?

De kans is groot dat je voor dat laatste kiest. Zodoende wordt ‘de tijd voor jezelf‘ besteed aan het luisteren naar de problemen van je vriendin. Op zich is daar niets mis mee, je helpt je vriendin graag, maar je doet jezelf te kort. Juist nu je zo’n behoefte aan een moment voor jezelf. Tijd om te kunnen ontspannen, zodat je weer kunt opladen.

 

Kiezen voor jezelf

Zie je hoe lastig het is om nee te zeggen en te kiezen voor jezelf? Dit voorbeeld geeft aan hoe makkelijk het fout gaat met tijd vrij maken voor jezelf. Zeker als je van nature een zorgzaam type bent en altijd klaar staat voor anderen. Je bent gewend om veel van jezelf te geven en dat gedrag is moeilijk te veranderen. Daarom is het extra belangrijk om je grenzen goed te bewaken.

 

Het belang van tijd voor jezelf

Hoe meer je over je grenzen heengaat, hoe meer tijd je nodig hebt om te kunnen opladen. Vooral de zorgzame schenkers onder ons, zijn gevoelig voor het stellen van hun eigen grenzen. Ze geven veel van zichzelf aan anderen, waardoor ze makkelijk over hun grenzen gaan. Helaas heeft dat ook mindere gevolgen. Je kunt last krijgen van overmatige stress en in een burn-out belanden. Juist daarom is het zo belangrijk om tijd vrij te maken voor jezelf. Gun jezelf de tijd om dat boek lezen.

 

Zelfcompassie

Kijk eens goed in de spiegel. Lukt het jou om tijd vrij te maken? Of schiet je daar tekort?  Schat jij jezelf wel voldoende op waarde?  Verlang jij naar meer rust en ruimte? Maak vanaf nu tijd vrij voor jezelf en laat die tijd door niemand afnemen. Besef dat dezelfde tijd die jij in anderen investeert, omdat je denkt dat zij het nodig hebben, jij net zo hard nodig hebt. Heb meer compassie met jezelf.

 

Hoe maak je tijd vrij?

  1. Geef duidelijk je grenzen aan. Hoe vervelend ook, dat je vriendin met een probleem voor de deur staat, maar als je met je kind naar een sportwedstrijd moet, dan laat je haar ook niet binnen.

 

  1. Blokkeer tijd in je agenda. Als je met je kind naar het ziekenhuis moet doe je dat ook, dus waarom niet voor jezelf? Jij bent het waard en je hebt het nodig. Niemand heeft wat aan je als je straks met een burn-out op de bank zit.

 

  1. Bedenk hoe je je tijd wilt gaan indelen. Het is makkelijker om je aan een afspraak met jezelf te houden, als je je van te voren bedacht hebt wat je wilt gaan doen. Of je nu een cake wilt gaan bakken, een boek wilt gaan lezen of gezellig een middag wilt gaan winkelen met je vriendin.

 

  1. Maak afspraken met jezelf. Bepaal hoe vaak je tijd wilt doorbrengen met gezin. Wanneer je iets met je kinderen wilt doen of wanneer je er even alleen met je partner op uit wilt. Ga bij jezelf na hoe vaak je de behoefte hebt om helemaal alleen te zijn en wanneer je tijd wilt doorbrengen met vrienden.

 

  1. Maak een lijst met verplichte en niet verplichten afspraken. Het is makkelijker wanneer je een overzicht hebt van afspraken die echt noodzakelijk zijn en afspraken waarbij je zelf kan bepalen in hoeverre die noodzakelijk zijn. Wees streng voor jezelf. Of beter gezegd, wees lief voor jezelf. 😉

 

  1. Neem zelf de regie in handen. Bij alle dingen waarvan jij denkt dat het ‘moet’, ga je eerst bij jezelf te rade of dat ‘moeten’ iets is vanuit waarden die jij jezelf hebt opgelegd. Is het werkelijk jouw eigen behoefte of zijn het behoeften van anderen? Stel jezelf de vraag, wat doet dit met mij? Is dit werkelijk wat ik wil? Zodra je je bewust bent van jouw eigen waarden, hoe jij graag jouw leven wilt leiden, kun je makkelijker jouw grenzen aan geven. Je neemt de regie zelf in handen. 

Kortom, tijd vrij maken voor jezelf heb je zelf in de hand. Het is niet altijd eenvoudig, maar wel een kwestie van doen!

 

Vind je het lastig om je grenzen aan te geven? Weet je niet goed hoe je alle ballen in de lucht houdt? Zou je wel wat hulp hierbij kunnen gebruiken? Schrijf je hier in voor een gratis verhelderend gesprek. Tijdens dit gesprek denk ik met je mee en bespreken we samen welke stappen je kunt zetten om meer balans te krijgen in je leven. 

Gratis HSP-test

 

Ontdek in een paar minuten of je HSP bent!

Vul je gegevens in en ontvang de test direct in je mailbox.

You have Successfully Subscribed!

Stel hier je vraag